Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică cinstită de bănățeni

De praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică au fost săvârșite Liturghii arhierești la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, județul Arad, la Bocșa Română, județul Caraș- Severin, și Timișoara, unde ierarhii locurilor s-au rugat pentru credincioși și au ținut cuvinte de învățătură.

Străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog din cadrul Arhiepiscopiei Aradului s-a aflat zilele acestea în straie de sărbătoare, praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică fiind hramul bisericii vechi. La sărbătoare a fost prezent Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoți și ierodiaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înalt Preasfinția Sa a arătat legătura praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului cu sărbătoarea Crăciunului. De asemenea, s-a referit la templul din Ierusalim ca prefigurare a Bisericii creștine și a subliniat importanța instituțiilor religioase ale popoarelor din toate timpurile și în mod deosebit a persoanelor consacrate, cu particularitatea pe care societatea însăși le-a recunoscut-o totdeauna.

În mod aparte s-a făcut referire la Maica Domnului ca oglindire desăvârșită a consacrării omenești în slujirea lui Dumnezeu. La sfârșitul slujbei, arhimandritul Iovan Nestor, starețul mănăstirii, a mulțumit Înalt Preasfinției Sale pentru participarea la hram și pentru permanenta părintească purtare de grijă. Biserica Mănăstirii Hodoș-Bodrog este cea mai veche construcție din ansamblul mănăstiresc, datând din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, respectiv din anul 1370.

Slujire în Parohia Bocșa Română III

La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bocșa Română, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale alături de un impresionant număr de credincioși, foarte mulți împărtășindu-se la momentul potrivit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. „În urmă cu trei ani, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, am târnosit acest sfânt lăcaș care împodobește această zonă a orașului, dar împodobește și va împodobi și mai mult complexul social-filantropic care a început a se zidi și în care se desfășoară activități sociale. Acest complex nu a fost gândit fără biserică. Mai întâi s-a pus piatra de temelie pentru biserică, s-a ridicat această biserică și mai apoi s-a pus piatra de temelie pentru așezământul social din cadrul acestei parohii, singurul așezământ din orașul Bocșa. De aceea, am socotit să acordăm toată atenția cuvenită unui astfel de edificiu eclesial și social-filantropic. Părintele paroh Caius Negrea s-a nevoit cu timp și fără de timp la ridicarea acestei biserici și a așezământului social și alături de sfinția sa au fost credincioșii și autoritățile județene, centrale și locale”, a arătat chiriarhul în cuvântul său.

În continuare, ierarhul însoțit de pr. Gabriel Gozman și de inspectorul pentru tineret Mihai Ciucur au vizitat complexul de servicii sociale din Bocșa, patronat de Fundația „Triumful inimii”. În aceeași zi, la orele serii, PS Lucian a sfințit capela școlară cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” aflată în incinta Liceului Tehnologic din Bocșa Română. Capela a fost amenajată prin osteneala pr. prof. Caius Negrea, cu sprijinul directorului școlii, Șerban Niculae, pentru a împlini nevoile duhovnicești ale elevilor, dar și ale cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în Liceul Tehnologic din Bocșa Română.

Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timișoara

De sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, la Catedrala mitropolitană din Timișoara, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Macarie a subliniat importanța praznicului serbat, evidențiind rolul covârșitor al Maicii Domnului în lucrarea de mântuire a neamului omenesc prin Domnul nostru Iisus Hristos. „Sfinții Părinți ai Bisericii vorbesc despre sensul sacrificial al intrării în templu a Maicii Domnului, fiindcă ea s-a adus jertfă curățindu-ne pe noi, oamenii, și anticipând venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos. Totodată, Maica Domnului este rodul rugăciunilor Sfinților Ioachim și Ana, iar prin dezlegarea sterpiciunii părinților ei, Maica Domnului a prefigurat dezlegarea blestemului și sterpiciunii neamului omenesc. De aceea, Sfinții Părinți Ioachim și Ana s-au făcut pildă de rugăciune, de dăruire și de sfințenie. Maica Domnului este la mijloc, între Israelul cel vechi, după trup al strămoșilor ei, care prin ea au devenit părinții lui Dumnezeu și Israelul cel nou, după Duh, al creștinilor, care prin Maica Domnului toți creștinii am devenit copii ai lui Dumnezeu”, a precizat Preasfințitul Macarie. În cadrul slujbei, diaconul Aurelian Ștefan Ciucur a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Cheglevici, Protopopiatul Sânnicolau Mare. După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor a oficiat slujba de Te Deum, cu prilejul aniversării zilei de naștere a Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…