Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la liceul ortodox din Zalău

Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, bucurându-se de prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, în Paraclisul Școlii, după cum ne informează episcopiasalajului.ro. Alături în slujire i-au fost Preoții profesori, cadrele didactice, elevii, părinții și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al județului Sălaj, precum și oficialități locale.

În cuvântul de învățătură, din finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit și se ostenesc ca această instituție de învățământ teologic să funcționeze bine, subliniind totodată importanța unei astfel de școlii în județul Sălaj. Preasfinția Sa a amintit faptul că misiunea școlii nu se limitează doar la a împărtășii cunoștințe teoretice, ci ea are și datoria de a-l aduce pe om mai aproape de Dumnezeu. Acest lucru îl pot face elevii Liceului Ortodox din Zalău, pe de o parte prin materiile studiate, iar pe de altă parte și prin faptul că au la îndemână un Paraclis în incinta școlii unde pot aduce rugăciuni și laude lui Dumnezeu. Totodată Preasfințitul Părinte Episcop a mulțumit Inspectoratului Școlar Județean și oficialităților locale, pentru sprijinul acordat în demersul școlii de a înființa ciclul de învățământ primar. De anul acesta, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clasa I, urmând ca în următorii ani să se completeze numărul elevilor, astfel încât să se realizeze o continuitate a procesului educațional începând cu clasa I și finallizându-se cu clasa a XII-a.

Faptul că acestă școală are un bun renume în județul Sălaj, și nu numai l-a confirmat și domnul Inspector General Dr. Ioan Abrudan, care i-a mulțumit Prasfințitului Părinte Episcop Petroniu pentru susținerea învățământului sălăjan, și totodată a înaintat felicitări corpului profesoral, elevilor și profesorilor pentru rezultatele deosebite dobândite în cei aproape 17 ani de existență.

Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău a fost înființat în contextul revigorării învățământului teologic în perioada de libertate religioasă și democrație de după decembrie 1989, mai întâi, ca o clasă cu profil teologic, la filiera vocațională din cadrul Școlii Normale „Gheorghe Șincai” Zalău, în anul școlar 1994 – 1995. A avut de la înființare până în anul 2008-2009 numirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău.

Liceul dispune de o bază materială bună corespunzătoare pentru desfășurarea unui proces instructiv-educativ eficient: săli de clasă moderne, o sală multimedia (dotată în 2009 cu mijloace audio-video moderne, fiind folosită și ca sală de repetiție pentru corul „Predania” al școlii), 2 cabinete: limbi clasice și limbi moderne, un laborator de informatică (cu 25+1 calculatoare), un Paraclis în care se desfășoară orele de practică liturgică și programul de rugăciune zilnic, un laborator de științe dotat în 2008 cu mijloace moderne specifice disciplinelor în cauză, sală de sport în incinta școlii, un cabinet metodic – punct de documentare pentru orientarea în carieră, ce oferă cadrelor didactice și elevilor responsabili cu revista școlii acces la internet, bibliografie psihopedagogică etc.

Comentarii Facebook


Știri recente