Sărbătoarea Înălțării Domnului la Mănăstirea Neamț

Peste 5.000 de pelerini au participat ieri, 13 mai, la slujba hramului Mănăstirii Neamț. Așa cum este tradiția, Sfânta Liturghie este precedată de slujba Aghezmei mici, oficiată în fața Aghiazmatarului din afara mănăstirii.

Pelerinii și-au îndreptat pașii și în acest an către Mănăstirea Neamț, a cărei biserică, ridicată de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, și-a serbat hramul. Încă de la primele ore, oamenii au mers mai întâi în biserică, s-au închinat moaștelor Sfântului Necunoscut, dar și icoanelor de pe catapeteasmă. Apoi, au așteptat să înceapă slujba de sfințire a apei celei mici din fața Aghiazmatarului, cu o arhitectură unică, circulară, aflat lângă așezarea monahală. Soborul de ierarhi, format din Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, ca delegat din partea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a pornit de la stăreția mănăstirii spre Aghiazmatar, unde, pe o scenă special amenajată, a fost oficiată slujba sfințirii apei celei mici. Cei peste 5.000 de credincioși, tineri, bătrâni sau copii, au umplut parcarea de la intrarea în incinta mănăstirii, rostind, alături de preoți și cântăreți, rugăciunile și cântările specifice. Pe scena din fața Aghiazmatarului, doi preoți au ținut pe brațe icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

‘Dacă vom lua această sfântă apă cu credință, ne vom sfinți sufletele’

Înalt Preasfințitul Părinte Pimen a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre faptele de milostenie pe care creștinii sunt chemați să le facă pentru a ședea de-a dreapta tronului ceresc, dar și despre cum pot oamenii să dobândească viața de sfințenie. ‘În primul rând ne sfințim viața prin împărtășirea cu Trupul Mântuitorului Hristos. Un alt mijloc de sfințire a vieții noastre este Agheazma. Avem atâta credință în această lucrare de sfințire a vieții noastre de către Dumnezeu încât alergăm la aceste mijloace cu multă râvnă. Știm că, dacă vom lua această sfântă apă cu credință, ne vom sfinți sufletele noastre. Fără credință nu putem fi plăcuți lui Dumnezeu. Credința înseamnă comuniunea noastră cu Dumnezeu. Omul se poate apropia de Dumnezeu prin sfințirea vieții în fiecare zi’, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Credincioșii au fost stropiți de către ierarhi și preoții slujitori cu Agheazmă, iar apoi, procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a continuat spre incinta mănăstirii, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Tradiția participării la hramul Mănăstirii Neamț

Pe un podium special amenajat lângă ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, alături de ceilalți ierarhi și de soborul de 35 de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Și aici, pelerinii au continuat să se roage pentru sufletele lor și ale celor ce s-au mutat din această lume. Unii au stat în picioare, alții s-au așezat în genunchi pe iarbă, iar alții s-au bucurat de priveliștea frumoasă din cerdacurile ce încadrează așezarea monahală. Sărbătoarea s-a bucurat de prezența mai multor persoane, clerici și mireni, care fie au viețuit în Mănăstirea Neamț, fie s-au atașat de-a lungul timpului de aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. O tradiție este ca la acest hram să participe profesorii, elevii și absolvenții Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț. O parte dintre seminariști s-au alăturat rugăciunilor din timpul Sfintei Liturghii, oferind răspunsurile liturgice. În cadrul slujbei de hram, monahul Macarie Ionescu de la Mănăstirea Neamț a fost hirotonit ierodiacon.

După Înviere, Hristos propovăduia împărăția cerurilor

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat credincioșilor un cuvânt de folos duhovnicesc în care a amintit faptul că, după Înviere și înainte de Înălțare, Mântuitorul Hristos vorbea ucenicilor ‘cele despre împărăția lui Dumnezeu’ (Fapte 1, 3). ‘Împărăția lui Dumnezeu este mesajul lăsat lumii de către Mântuitorul Hristos spre a fi dobândită de toți cei care se regăsesc în numele Lui. Împărăția lui Dumnezeu este primită în inima celui care se deschide pe sine spre slava Preasfintei Treimi. Mântuitorul Iisus repetă un cuvânt pe care l-a rostit înainte de patima și răstignirea sa: ‘Ioan a botezat cu apă, iar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile’ (Fapte 1, 5). Astfel, Mântuitorul le făgăduiește ucenicilor că asupra lor se va pogorî Sfântul Duh. Împărăția cerurilor, cea dinlăuntrul nostru, nu se poate desăvârși decât prin puterea Sfântului Duh. Mântuitorul începe misiunea Sa de la Iordan prin rostirea cuvintelor ‘Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor’. Iată că, înainte de Înălțare, Domnul Iisus spune că moartea și Învierea Sa s-au împlinit pentru ca în numele Lui pocăința spre iertarea păcatelor să se propovăduiască până la sfârșitul veacurilor’, a explicat Înaltpreasfințitul Teofan.

Moment artistic al grupului de copii ‘Șezătoarea’

În timp ce soborul de ierarhi, preoți și diaconi s-a împărtășit, grupul de copii ‘Șezătoarea’ din localitatea Vânători – Neamț a oferit un scurt moment de cântece și poezii, dedicat Zilei Eroilor. ‘Venim cu drag la această sărbătoare de la Mănăstirea Neamț, mai ales pentru faptul că azi este Ziua Eroilor. Atunci când îi pomenim pe eroi este ca și cum ai face ceva pentru sufletul tău. Dumnezeu ne-a ajutat să obținem foarte multe rezultate frumoase. Sunt deosebit de emoționată pentru faptul că Înalt Preasfințitul Părinte Teofan mi-a oferit o icoană cu Maica Domnului’, a spus înv. Angelica Iațeșen, coordonatoarea grupului. După slujba de parastas pentru eroii neamului, oficiată de ierarhii prezenți, arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a mulțumit arhiereilor care au săvârșit Sfânta Liturghie pentru prezență, remarcând faptul că la sărbătoarea de ieri s-au comemorat înaintașii care de-a lungul vremii au luptat pentru apărarea și mărturisirea credinței, dar și pentru apărarea patriei.

Comentarii Facebook


Știri recente