Sărbătoarea Înălțării Domnului la Catedrala mitropolitană din Timișoara

În ziua sărbătorii Înălțării Domnului, la 24 mai 2012, credincioșii timișoreni au participat la Sfânta Liturghie de la catedrala mitropolitană, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Cu binecuvntarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe întreg cuprinsul eparhiei, în cadrul Sfintei Liturghii, la toate bisericile și mănăstirile timișene s-a făcut pomenirea eroilor și martirilor neamului care au căzut pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Paisie Lugojanul și ceilalți slujitori s-au deplasat la monumentul ridicat în cinstea eroilor Revoluției din Decembrie 1989, din fața catedralei mitropolitane, unde, în prezența oficialităților și a numeroși localnici a oficiat slujba de pomenire a eroilor, după cum ne informează George Giurgiu. În finalul slujbei, reprezentanți ai autorităților locale și județene, veterani de război și delegați ai organizațiilor politice și apolitice din Timiș au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Crucificării din centrul orașului. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

În continuarea zilei, Preasfinția Sa a fost oficiat slujbe de pomenire a eroilor la Cimitirul eroilor din Timișoara, precum și la mai multe monumente închinate eroilor din oraș: Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, la Monumentul Eroilor români din primul și al II- lea Război Mondial, precum și la Monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani și francezi.

Înălțarea Domnului, sărbătoare națională

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, drept sărbătoare națională a poporului român. În această zi, sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente