Sărbătoarea Înălțării Domnului la Călimănești – Vâlcea

De praznicul Înălțării la Cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, joi, 24 mai 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preacuviosul părinte Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Călimănești, județul Vâlcea, a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Arhimandrit Vartolomeu a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică și a evidențiat adevărata semnificație a praznicului de astăzi.

După slujbă a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii neamului și pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ.

Evenimentul a fost marcat de o festivitate specială desfășurată după slujbă, cu prilejul a 624 ani, de atestare documentară a Orașului Călimănești. În cadrul acestei manifestări i-a fost decernat titlul de „Cetățean de onoare al orașului Călimănești”, părintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia „pentru modul remarcabil în care a reușit să redea Mănăstirii Cozia strălucirea ei voievodală, pentru osârdia cu care s-a implicat în readucerea la viață a Mănăstiri Ostrov, pentru modul în care a înțeles să respecte și să sporească moștenirea spirituală și culturală a locului numit „Călimănești pe Olt” cu valori istorice și contemporane cu care s-a identificat, slujindu-le cu credință neostenită”. Domnul inginer Ilie Amuzan, primarul localității, în momentul acordării diplomei de excelență a mărturisit cu emoție în fața tuturor celor prezenți, că „este o mândrie pentru orașul pe care-l administrează să aibă o asemenea personalitate”. Alături de părintele Arhimandrit Vartolomeu a mai primit titlul de „Cetățean de onoare al orașului Călimănești”, medicul Sabina Cuprianu.

La finalul manifestării, s-a desfășurat un program artistic organizat cu sprijinul Școlii Generale „Șerban Vodă Cantacuzino” din stațiunea Călimănești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…