Sărbătoarea Înălțării Domnului în Moldova

Biserica noastră sărbătorește la 24 mai 2012 Înălțarea Domnului. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei vor îmbrăca straie de sărbătoare. Ziua de astăzi va fi marcată în mod deosebit la Mănăstirea Neamț, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan.

Pelerinii din toată Moldova sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Neamț. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii și va continua astăzi cu Agheazma mică și Sfânta Liturghie. Slujba Aghezmei mici va fi precedată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Biserica ‘Înălțarea Domnului’, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

În Iași, își serbează astăzi hramul Mănăstirea Golia. Așezământul ecleziastic de la Mănăstirea Golia se prezintă ca o fortăreață tipic medievală. Vechea biserică a mănăstirii a fost ridicată în secolul al XVI-lea de familia Golia. Actuala biserică, construită de Vasile Lupu, refăcută în perioada 1650-1653 și terminată în 1660 de fiul său, Ștefăniță, se deosebește în totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenești, atât ca formă a construcției, cât și ca arhitectură.

Aseară a început programul liturgic dedicat hramului Mănăstirii Galata din Iași. Slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de preoți, în prezența starețelor de la mai multe așezări monahale din Iași și a credincioșilor. După cum ne-a relatat stavrofora Macrina Lazăr, stareța Mănăstirii Galata, în această dimineață, după slujba Ceasurilor, se va săvârși Sfânta Liturghie. Mănăstirea Galata a fost ctitorită în secolul al XVI-lea de Petru Șchiopul, primul basarab pe tronul mușatinilor. În anul 1863, Mănăstirea Galata a devenit închisoare militară, în anul 1865, în incinta mănăstirii, a funcționat o școală de sericicultură, iar în anul 1996 a fost reînființată ca mănăstire de maici.

Daruri pentru copii de la parohia ‘Înălțarea Domnului’ din Bacău

Tot astăzi își mai serbează hramul Biserica ‘Înălțarea Domnului’ – CUG, din Protopopiatul Iași 2, Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din municipiul Pașcani, Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din parohia Coarnele Caprei, Protopopiatul Hârlău, și parohia ‘Înălțarea Domnului’ – Havârna, Protopopiatul Darabani.

Hram va fi astăzi în parohia ‘Înălțarea Domnului’ din Botoșani și în parohiile Copălău, Tocileni, Urlați și Vlădeni din Protopopiatul Botoșani.

La Catedrala ‘Înălțarea Domnului’ din Bacău a fost oficiată aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi Sfânta Liturghie va fi săvârșită de la ora 9:30 de un sobor de preoți și diaconi. Cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș vor fi oferite 80 de pachete cu dulciuri și alimente pentru cei 80 de copii din Centrul rezidențial ‘Henri Coandă’ din Bacău.

Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din Bârlad își serbează hramul, iar în Protopopiatul Huși va fi sărbătoare la două biserici.

În județul Suceava va fi praznic astăzi la Biserica ‘Înălțarea Domnului’ – Burdujeni, la Mănăstirea Mestecăniș, la Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din parohia Gheorghițeni – Dorna Arini, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, și la Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din parohia Mălini, Protopopiatul Fălticeni.

Comentarii Facebook


Știri recente