Sărbătoarea Înălțării Domnului în Arhiepiscopia Craiovei

Praznicul Înălțării Domnului la Cer (Ispas) serbat, anul acesta la 24 mai, de Biserica Ortodoxă, a fost așezat ca hram pentru mai multe lăcașuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. O parte din ele au fost resfințite anul acesta de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Atât în județul Dolj, cât și în Gorj, credincioșii vor avea prilej de bucurie duhovnicească prin participarea la sfintele slujbe și prin pomenirea înaintașilor adormiți întru Domnul.

La Craiova, Biserica ‘Înălțarea Domnului’ – Craiovița îmbracă astăzi haină de sărbătoare. Lucrările de construcție au început după anii 2000, prin strădania preoților Ion și Constantin Băjău, tată și fiu, și prin contribuția materială a credincioșilor. Pictura, realizată în frescă, a fost finalizată anul acesta. Slujba de resfințire a fost săvârșită în Duminica Tomii, de către IPS Părinte Irineu, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Tot astăzi, Parohia ‘Eroii Neamului’ – Electro din Craiova își serbează ziua de prăznuire. Credincioșii vor participa la Sfânta Liturghie, iar după slujbă vor fi depuse coroane de flori la ‘Crucea eroilor’ din curtea bisericii. ‘Este un moment pentru care ne-am pregătit intens. Ca în fiecare an, rugăciunile noastre se îndreaptă către cei care și-au vărsat sângele pentru apărarea credinței noastre ortodoxe. Îi vom pomeni și pe cei care, din binecuvântate pricini, nu vor putea fi alături de noi în aceste clipe de prăznuire’, a declarat părintele paroh Cristian Grecu. Biserica ‘Înălțarea Domnului’, din zona ‘Electro’, se află încă în construcție, serviciile religioase și sfintele slujbe fiind săvârșite la subsolul sfântului lăcaș.

Patru hramuri în județul Gorj

În județul Gorj, după cum ne informează Ziarul Lumina, praznicul Înălțării se prăznuiește ca hram la nu mai puțin de patru lăcașuri de închinare. Astfel, în municipiul Târgu Jiu, Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din cartierul ‘9 mai’ va găzdui, ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie, manifestări comemorative dedicate eroilor. Tinerii din grupul parohial vor recita poezii închinate acestui moment. Pentru persoanele sărace, credincioșii, alături de cei doi preoți slujitori, Olivian Tănase și Gheorghe Ionașcu, au făcut mai multe pachete cu alimente care vor fi distribuite la domiciliu. Zidirea bisericii s-a făcut între anii 1992 și 2002. După finalizarea picturii, a fost sfințită de IPS Părinte Irineu, la data de 20 septembrie 2009.

Credincioșii din Parohia gorjeană Roșiuța serbează astăzi hramul bisericii din localitate. Cu o vechime de peste un secol, sfântul lăcaș a fost frumos împodobit și înfrumusețat în urmă cu doi ani, atunci când IPS Părinte Irineu a oficiat slujba de resfințire. Laolaltă cu credincioșii din Roșiuța, gorjenii din localitatea Raci cinstesc hramul Bisericii ‘Sfinții Arhangheli’ și ‘Înălțarea Domnului’. Duminică, 20 mai, sfântul lăcaș a împlinit 100 de ani de la prima slujbă de sfințire. Momentul a fost marcat prin prezența IPS Părinte Mitropolit, care a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de resfințire în urma finalizării lucrărilor de restaurare.

Biserica lui Tudor din Cloșani

În localitatea Cloșani-Orzești, județul Gorj, biserica parohială închinată Înălțării Domnului a fost construită în urmă cu două secole, din lemn, și figurează pe lista monumentelor istorice. Tradiția locală menționează legătura ei cu Tudor Vladimirescu, care a vizitat-o în nenumărate rânduri, pe vremea când era vătaf pe plaiurile Cloșanilor. El ar fi donat aici un rând de veșminte, cusute la Viena, care din păcate nu se mai păstrează.

Comentarii Facebook


Știri recente