Sarbatoarea Inaltarii Domnului (24 mai) – Ziua Eroilor

La 24 mai, in acest an, crestinii ortodocsi au sarbatorit Inaltarea Domnului nostru Iisus Hristos. Totodata, a devenit o traditie in viata Bisericii Ortodoxe Romane ca aceasta mare sarbatoare sa insemne si sarbatorirea Zilei Eroilor. In aceasta zi sunt pomeniti ostasii si ceilalti eroi ai neamului, care s-au jertfit pentru apararea si intregirea tarii, pentru libertate, pentru credinta, dreptate si adevar.

Slujbe de pomenire au avut loc in toate bisericile si manastirile ortodoxe; dupa Sfanta Liturghie, credinciosii de toate varstele si conditiile sociale au mers la cimitirele, monumentele si troitele dedicate cinstirii eroilor, exprimandu-si astfel recunostinta pentru jertfa inaintasilor.

In aceasta zi au imbracat haine de sarbatoare, avand ca hram sfanta zi a Inaltarii Domnului, si Manastirile Golia, Galata si Neamt, din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a slujit la Manastirea Neamt, oficiind cu acest prilej o Sfanta Liturghie solemna.

La Manastirea Golia, la savarsirea Sfintei Liturghii a participat Prea Cuviosul Pr. Arhim. Clement Haralam, exarh al Manastirilor din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, staret al Manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Vorbind despre Sarbatoarea Inaltarii Domnului Iisus Hristos, P.C. Pr. Ioan Vicovan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, a declarat:

Inaltarea Domnului, praznic imparatesc, reprezinta momentul final al activitatii pe pamant a Mantuitorului Iisus Hristos si este conditia trimiterii Duhului Sfant. De aceea si Sfintii Apostoli, cu toate ca Mantuitorul S-a inaltat la ceruri si S-a despartit de ei, s-au intors la Ierusalim cu bucurie mare, avand ferma convingere ca Mantuitorul le va trimite, asa cum le-a promis, un alt Mangaietor, care ii va invata toate si ca El Insusi, desi S-a inaltat cu trupul la cer, va fi cu ei in toate zilele pana la sfarsitul veacurilor. Semnificatia moral-duhovniceasca a acestei sarbatori este incredintarea ca Iisus Hristos ramane cu noi. Este viu in veci si ramane cu noi.

Odata cu Sarbatoarea Inaltarii Domnului, poporul roman ii sarbatoreste si pe eroii neamului. Este de datoria noastra sa ne pomenim eroii; si in antichitate acestia se bucurau de o cinstire deosebita si cred ca este sarbatoarea cea mai adecvata pomenirii lor, deoarece eroii, prin felul lor de viata, mai ales prin modul cum si-au jertfit viata pentru tara si pentru credinta, ei s-au inaltat; s-au inaltat deasupra celorlalti si ne rugam ca Dumnezeu sa-i aseze de-a dreapta Sa. De asemenea, eroii din toate locurile si din toate timpurile sunt pomeniti in cadrul fiecarei Sfinte Liturghii.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…