Sărbătoarea Înălțarea Sf. Cruci pe Muntele Mic, Caransebeș

În acest an, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – 14 septembrie 2012, a fost organizat al VII-lea pelerinaj la Crucea-monument de mari dimensiuni de pe Muntele Mic, din Episcopia Caransebeșului. La acest eveniment au participat autorități centrale, județene, și locale, elevi ai Seminarului Teologic Liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, copii și tineri, precum și sute de credincioși din zona Caransebeșului și din împrejurimi.

La orele dimineții ierarhi, preoți și diaconi și autorități, alături de numeroși credincioși, au plecat în procesiune solemnă cu sfânta cruce și cu o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la mănăstirea Nicula. Ca în fiecare an și anul acesta procesiunea a fost însoțită de un pluton de militari din Garda de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și de către un impresionant sobor de preoți și diaconi, într-un foișor special amenajat în fața crucii-monument, potrivit episcopiacaransebesului.ro. După săvârșirea Sfintei Liturghii s-a oficiat și o slujbă de Parastas pentru ctitorii crucii-monument și pentru toți eroii bănățeni din toate timpurile care au căzut la datorie pe toate câmpurile de luptă.

La finalul slujbei, PS Lucian a arătat: „În fața unui monument, în fața unei cruci, unei troițe, ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, de cei dragi ai noștri, de părinții și frații noștri, de înaintașii noștri și în mod special, astăzi cu toții ne-am adus aminte de cei care s-au jertfit pentru noi și pentru a noastră libertate și demnitate. De aceea se cuvine să continuăm în fiecare an și să urcăm pe acest munte sacru al Banatului, să ne rugăm în fața acestei cruci-monument, să ne închinăm Celui ce s-a răstignit pe Crucea Golgotei și să-i cinstim pe eroii care și-au asumat cu demnitate și responsabilitate crucea, căci s-au jertfit pentru noi și pentru a noastră libertate”. Apoi, în semn de prețuire și recunoștință, a oferit ordinul eparhial crucea „Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni generalului de brigată Gheorghe Simina și colonelului Cristian Dinulică, din cadrul Brigăzii 18 Infentarie Banat, împreună ostenitori la organizarea pelerinajului la Crucea de pe Muntele Mic, în fiecare an.

În finalul manifestărilor, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănățeni care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea poporului român. Momentul emoționant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Toți credincioșii prezenți la praznic au primit gustări de post din partea schitului „Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul” de pe Muntele Mic. Crucea de pe Muntele Mic este un monument al personalităților bănățene ce străjuiește Banatul Montan asemenea crucii de pe Caraiman. Aici a fost oficiată prima Liturghie arhierească în anul 2006, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Crucea inițială a fost realizată din trunchiuri de brad și a fost sfințită în 1936. În prezent este realizată dintr-un schelet metalic și se află amplasată pe coasta muntelui, este electrificată și este vizibilă din Caransebeș, Lugoj și în zilele senine, chiar din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…