Sărbătoarea gălățenilor

Începând de duminică, 27 septembrie 2009, Eparhia Dunării de Jos este arhiepiscopie. Ceremonia de ridicare în rang, hotărâre luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în ședința din zilele de 18-19 iunie 2009, a avut loc la Catedrala arhiepiscopală din Galați în prezența Patriarhului Daniel și a altor 21 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. La eveniment a fost prezent și IPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Odată cu ridicarea în rang a episcopiei, chiriarhul ei, PS Casian, a devenit arhiepiscop. Au fost prezente autorități centrale și locale, invitați din străinătate și foarte mulți credincioși.

Evenimentele prilejuite de ridicarea în rang de arhiepiscopie a Eparhiei Dunării de Jos au început vinerea trecută, pe 25 septembrie, când au fost aduse la Galați moaștele Sfinților Martiri de la Niculițel. Acestea au fost purtate de la Mănăstirea Cocoș până la Galați de o delegație a Episcopiei Tulcii, condusă de PS Episcop Visarion, și primite de IPS Arhiepiscop Casian.

Într-o atmosferă de autentică sărbătoare și bucurie spirituală, un mare număr de preoți și credincioși din întreaga eparhie s-au închinat, alături de cei doi ierarhi, înaintea celor patru racle cu moaștele sfinților martiri din veacul al IV-lea, potrivit Biroului de Presă al Dunării de Jos.

După rugăciunea de mulțumire rostită sub bolta Catedralei episcopale, ierarhul Dunării de Jos a rostit un cuvant despre viața sfinților și modelul pe care-l oferă ei creștinilor de astăzi, într-o societate tot mai secularizată. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat că trecerea cinstitelor moaște pentru prima dată peste apele Dunării, „Iordanul României”, simbolizează unitatea și frățietatea credincioșilor de pe cele două maluri ale bătrânului fluviu, unitate evidențiată și prin trecutul comun al celor două eparhii, sub sceptrul venerabililor ierarhi ai Dunării de Jos, ultimii dintre ei fiind episcopul Chesarie Păunescu și arhiepiscopul Antim Nica.

La rândul său, Episcopul Visarion a vorbit despre modul minunat în care au fost descoperite moaștele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip, acum aproape 40 de ani, la Niculițel, când o ploaie torențială a spălat pământul de deasupra locului unde se aflau tăinuite de veacuri întregi. La final, PS Visarion a dăruit chiriarhului Dunării de Jos, în semn de prețuire, o icoană cu cei patru sfinți români.

Acest eveniment se constituie și într-o veritabilă aniversare a celor 650 de ani de la recunoașterea oficială a Mitropoliei Țării Românești, prin venirea Sfântului Ierarh Iachint de la Vicina pe tronul acestei mitropolii.

Cele patru racle cu sfintele moaște au fost așezate, spre venerarea credincioșilor, pe baldachinul de pe esplanada Catedralei din Galați, iar pelerinii, care au sosit din întreaga eparhie și din țară, s-au putut închina la moaștele Sfinților de la Niculițel până ieri, 28 septembrie.

Duminică, 27 septembrie, după Sfânta Liturghie săvârșită de Patriarhul nostru, împreună cu un sobor de 22 de arhierei, a avut loc ceremonia de ridicare în rang. Aceasta a început prin citirea Tomosului patriarhal, care enumeră motivele pentru care Episcopia Dunării de Jos a devenit arhiepiscopie.

Astfel, în Tomos se arată că Episcopia Dunării de Jos a fost înființată la 17 noiembrie 1864, prin Decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sediul la Ismail, apoi, din anul 1879, cu sediul la Galați, unde există și în prezent. Este continuatoarea istoricei Mitropolii a Proilaviei (1580-1828) cu activitate în Raiaua Brăilei, care se extindea până în Basarabia și Ucraina și care ocupa locul 55 între eparhiile Patriarhiei Ecumenice, dar care, din cauza istoriei zbuciumate din perioada războaielor ruso-turce și a evenimentelor politico-istorice din epocă, a fost desființată la 7 iulie 1828.

Noul arhiepiscop a primit însemnele arhiepiscopale din partea Patriarhului (mantia, engolpionul, crucea pectorală și cârja arhierească), precum și o cruce de binecuvântare.

În cuvântul rostit, PF Părinte Patriarh Daniel a evidențiat rodnica și îndelungata activitate misionară și pastorală a Eparhiei Dunării de Jos, menționând că această eparhie este continuatoarea Mitropoliei Proilaviei, care în timpurile grele ale stăpânirii otomane a păstrat credința ortodoxă.

După cum a precizat Preafericirea Sa, Arhiepiscopul Casian este binecuvântat de Dumnezeu să fie arhipăstorul acestei eparhii în momentul în care ea se ridică la rang de arhiepiscopie, „după cum și ceilalți ierarhi care păstoresc episcopii propuse de noi și acceptate de Sfântul Sinod să fie ridicate la rang de arhiepiscopie au o caracteristică, o virtute comună, și anume, sunt cei mai harnici și darnici dintre păstorii care au păstorit, aici, aceste episcopii, de-a lungul timpului. Pentru că niciodată în istoria BOR nu s-a lucrat mai mult decât în ultimii 18 ani. Niciodată n-au fost construite într-un timp atât de scurt atâtea biserici, n-au fost înființate atâtea instituții cultural-misionare și social-filantropice ca-n ultimii 18 ani, aici, 15 ani de arhipăstorire. Este perioada în care, și grație mobilității stimulate de dezvoltarea mijloacelor de comunicare, ierarhii noștri au vizitat atât de mult și atât de repede parohiile și mănăstirile din eparhiile lor, încât nu se cunoaște o activitate mai intensă, mai bogată într-un timp atât de scurt”, a subliniat Părintele Patriarh.

Ridicarea în rang de arhiepiscopie a acestor eparhii este un semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru vrednicia tututor arhipăstorilor lor, dar și o recunoaștere a vredniciei arhipăstorilor prezenți, după cum a mai spus Preafericirea Sa.

În cuvântul său, Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a menționat că inițierea acestui amplu program sinodal de cinstire a apostolatului, misiunii, pastorației și memorabilelor mărturii istorice, culturale și social-filantropice s-a făcut tocmai pentru a evalua bogăția lucrării Bisericii Ortodoxe Române, de veghe pentru binele poporului pe care-l slujește, dar și pentru a cinsti înaintașii și instituțiile chiriarhale în eparhiile cu trecut istoric și activitate liturgic-misionară și cultural-socială deosebite, „pentru a impulsiona aceeași sfântă și jertfelnică slujire în viața comunităților noastre, de astăzi și de mâine”.

Exprimând recunoștință față de toți cei prezenți, cler și credincioși, Părintele Arhiepiscop Casian a remarcat faptul că ridicarea în rang a eparhiei a avut loc în ziua de prăznuire a Sfântului Antim Ivireanul, iar că înaintașul Înalt Preasfinției Sale în slujire la Dunărea de Jos a fost Antim. De asemenea, a subliniat Arhiepiscopul Casian, ultimul mitropolit al Proilaviei a fost tot un Antim, iar o parte dintre ierahii prezenți, printre care și Înalt Preasfinția Sa, în frunte cu Părintele Patriarh au ucenicit și au slujit la Mănăstirea Antim din București, încheind: „Fie ca și evenimentul de astăzi să stea sub binecuvântarea neîncetată a lui Dumnezeu și sub ajutorul neîncetat al sfinților”.

Comentarii Facebook


Știri recente