Sărbătoarea Episcopiei Severinului și Strehaiei

Arhierei, preoți, diaconi, monahi, monahii și credincioși au participat astăzi, 26 decembrie, la hramul Episcopiei Severinului și Strehaiei. Sfânta Liturghie de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a fost săvârșită de PS Lucian Episcopul Caransebeșul, având alături un sobor de ierarhi, format din: PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, după cum informează episcopiaseverinului.ro.

Începând de anul trecut Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana a fost rânduit de Întâistătătorului Eparhiei, PS Părinte Episcop Nicodim, ca Ocrotitor al clerului, monahilor și credincioșilor din Episcopia Severinului și Strehaiei. Sfântul Nicodim este reorganizatorul monahismului de pe aceste meleaguri, întemeind în aceste locuri mai multe mănăstiri, prima ctitorie a sa fiind mănăstirea Vodița, atestată documentar la 1370.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit un nou diacon pe seama Catedralei Episcopale, Iulian Eduard Pruiu, un ostenitor al Centrului Eparhial iar părintele Alexandru Negrescu, slujitor al bisericii Sf. Gheorghe din Severin, a primit rangul de iconom stavrofor.

La finalul Sfintei Liturghii au fost prezentate noile apariții editoriale îngrijite de Editura „Didahia Severin” a Episcopiei Severinului și Strehaiei: „Heruvico-chinonicar” -ul lui Anton Pann, „Cântece de stea din Mehedinți”, așezate pe notație liniară și „Canonul Tainei Sf. Maslu”, așezate pe notație psaltică de Arhid. Adrian Mazilița, „Paraclisul Sf. Nicodim”, așezat pe notație psaltică de Mihai Corcodel și „Paraclisul Sf. Apostol Andrei – Ocrotitorul României”, așezat pe notație psaltică de Cătălin Cernătescu.

Comentarii Facebook


Știri recente