Sarbatoarea crestina Schimbarea la fata, prilej de pelerinaj la manastirile din Maramures

Schimbarea la fata, sarbatoare mare in Calendarul crestin ortodox, este un bun prilej de pelerinaj la manastirile din Maramures.

Inaltii ierarhi ai Episcopiei Maramuresului si Satmarului slujesc astazi la Manastirile Botiza si Rohia, unde sunt prezenti multi credinciosi.

‘A fost aleasa Manastirea Botiza pentru ca a fost construita de curand, iar aici in fiecare an de Schimbarea la fata vin multi credinciosi pentru a-si gasi alinare prin rugaciune.’, a precizat pentru Rompres, Parintele Nifon Motogna – secretarul Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

La Manastirea Rohia slujeste Inalt Prea Sfintitul Iustinian Chira, Arhiepiscop al maramuresului si Satmarului, iar la Manastirea Botiza slujeste Inalt Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul, Episcopul vicar.

‘Manastirea din Botiza a fost construita dupa dobandirea libertatii imediat dupa anii ’90. Localnicii cred ca manastirea isi merita locul in viata comunitatii.’, a povestit Preotul paroh Isidor Berbecaru din comuna Botiza. Construita intr-o poiana alpina pe locul numit ‘Saua Manastirii’, oamenii din sat sunt convinsi ca in vremuri de mult apuse in acest loc ar fi existat o manastire. De aici exista o panorama extraordinara a Muntilor Maramuresului.

Manastirea a carei obste numara cinci maicute este in grija maicii starete Rafaela Rogojan. Ca un fapt mai interesant din timpul ridicarii manastirii, oamenii locului au dorit, pentru mai multa siguranta, ca acoperisul bisericii sa fie acoperit cu tabla. Maica stareta a explicat ca revenirea la invelitoarea din dranita ar fi mult mai potrivita decat un acoperis din tabla. ‘Satenii s-au lasat induplecati de cererea staretei si au pus acoperis cu dranita. Biserica este astfel mult mai aspectuoasa si primitoare.’, a spus Preotul Isidor Berbecar.

Comentarii Facebook


Știri recente