Sărbătoarea Crăciunului în lumea satului la Coșereni, județul Ialomița

Credincioșii Parohiei ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir’ din satul Pătrimea – Protoieria Urziceni, comuna Coșereni, județul Ialomița, au avut sâmbătă, 10 decembrie, bucuria de a a-i urmări pe cei aproape 150 de copii înscriși la activitățile catehetice ale parohiei, în timpul unui program religios-artistic denumit ‘Sărbătoarea Crăciunului în lumea satului’, informează Ziarul Lumina.

Importanța Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului a fost arătată sătenilor cu ajutorul copiilor, care s-au întrecut în a prezenta tot felul de poezii, cântece și tradiții specifice poporului român în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Spectacolul, organizat cu sprijinul Fundației World Vision România și a unor voluntari cu suflet mare, face parte din proiectul ‘Tradiții reînnoite în suflet de copil’ și a reunit copii de doar 4 anișori până la tineri de 15 ani. Ei au învățat și recitat părinților și oaspeților poezii de Crăciun ale scriitorilor români și au prezentat istoria și importanța diverselor tradiții de iarnă, au explicat de unde vin colindele și urările de Crăciun și Anul Nou, de ce împodobim bradul, de unde vine Moș Crăciun și care este originea mâncărurilor tradiționale ale românilor. Nu a lipsit nici ceata de colindători îmbrăcați în costume populare, la care s-a adăugat un alt grup de tineri teologi și preoți veniți din București pentru a completa repertoriul copiilor. Cu sprijinul unor profesoare voluntare, copiii au adăugat colindelor tradiționale și câteva cântece de iarnă în limba engleză și franceză.

Tradiții populare autentice

Au urmat copiii care au pregătit o piesă de teatru prin care au reamintit credincioșilor istoria evenimentului Nașterii Mântuitorului. Pentru că, mai ales la sat, un element deosebit al obiceiurilor de Crăciun este costumul popular, copiii au adus în fața oaspeților costume populare autentice aduse din trei regiuni ale țării, pentru a le prezenta. Credincioșii au văzut cum arată și din ce sunt formate costumele populare din ținuturile Maramureșului, Olteniei și Moldovei. Apoi, copiii și oaspeții au ieșit în curtea bisericii, unde cei mici au pregătit obiceiul tradițional românesc al Caprei, după care a urmat, cum era firesc, Plugușorul și Sorcova, toate prezentate într-un mod cât mai autentic, pentru a atrage atenția asupra frumuseții datinilor strămoșești și asupra pericolului pierderii lor din cauza influențelor secularizării.

La finalul programului, toți copiii au primit daruri constând în fructe și dulciuri. ‘Parohia noastră, în colaborare cu Fundația World Vision România și Primăria Coșereni, desfășoară o mulțime de activități cu cei mici, în cadrul programului ‘Hristos împărtășit copiilor’, care este în derulare deja de trei ani. Deși avem aproape 150 de copii înscriși, continuăm să primim solicitări din partea părinților care vor să implice tot mai mulți tineri în activitățile noastre. Deși este greu, cu ajutorul voluntarilor am reușit să facem, pe lângă lecțiile catehetice obișnuite, cursuri de engleză, franceză, pictură și nu numai. Astfel, ne bucurăm că putem veni în sprijinul copiilor, formându-i ca buni creștini și români, pentru că ei sunt viitorul și speranța poporului nostru’, a declarat părintele Florin Ivan, parohul bisericii din satul Pătrimea.

Comentarii Facebook


Știri recente