Sărbătoarea Crăciunului în Arhiepiscopia Clujului

Numeroși credincioși din Cluj-Napoca au prăznuit Nașterea Domnului alături de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, prezent în Catedrala mitropolitană, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, între care preoții slujitori de la catedrală și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În cadrul cuvântului de învățătură, Mitropolitul Clujului a vorbit despre reînnoirea duhovnicească. Precum magii care, după ce L-au văzut pe Pruncul Iisus, s-au întors pe o altă cale, pe calea credinței, așa și noi trebuie să alegem calea cea îngustă ce duce la Hristos, a arătat IPS Mitropolit Andrei. Mare sărbătoare a fost și la Biserica „Nașterea Domnului” din Cluj, care și-a sărbătorit hramul în prima zi de Crăciun.

În cea de a doua zi de Crăciun, IPS Andrei a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei bistrițene „Sfântul Dumitru”. Aici ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Alexandru Vidican, protopop de Bistrița, și pr. Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Bisericii „Sfântul Dumitru”. În cadrul slujbei, pr. paroh Dumitru Creța a fost hirotesit iconom, iar pr. Simion Creța, fost protopop de Bistrița, a primit din partea IPS Andrei distincția „Crucea transilvană”.

Aici, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna a cântat o serie de colinde tradiționale. La ieșirea din biserică, IPS Andrei a fost colindat de un grup de copii din municipiu. Vizita ierarhului în județul Bistrița-Năsăud a continuat, în aceeași zi, în Parohia Coșbuc, unde a oficiat slujba Vecerniei, apoi a participat la festivalul de colinde tradiționale organizat în căminul cultural. Au urcat pe scenă grupuri de colindători din Maramureș, de pe valea Sălăuței și a Someșului, dar și interpreți consacrați, precum Alexandru Pugna și Alina Ceuca. Festivalul de colinde tradiționale „Colindul Sfânt și Bun”, aflat la prima ediție, a fost organizat de Parohia Coșbuc în colaborare cu Primăria din localitate și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița.

Comentarii Facebook


Știri recente