Sărbătoarea comunei cu cele mai cunoscute mănăstiri din țară

Comuna Vânători, din județul Neamț, a îmbrăcat duminică, 21 august, haine de sărbătoare, întrucât autoritățile și locuitorii acestei străvechi vetre românești de cultură și spiritualitate și-au pomenit domnitorii, mai mulți oameni de cultură și oameni ai rugăciunii, care în trecut au zidit spiritual și material aceste locuri, informează „Ziarul Lumina”.

Cu această ocazie, au fost evidențiați și recunoscuți și cei care în vremurile noastre s-au întâlnit cu aceste plaiuri, nu le-au uitat și le-au vestit și evidențiat prin fapte și cuvinte. Astfel, la inițiativa primarului localității Vânători-Neamț, Maria Pietraru, și a Consiliului local, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a primit titlul de „Cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț”.

Părintele arhimandrit Timotei Aioanei este legat sufletește de aceste locuri nemțene, întrucât a studiat la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mânăstirea Neamț, iar în această mănăstire a îmbrăcat și haina monahală: „În momentele de tihnă și în ceasurile de răgaz am așternut pe hârtie rânduri despre oamenii și locurile nepereche pe care le cuprind Vânătorii Neamțului. Așa am scris în decursul anilor «Vovidenia – Altarul din Poiana liniștii», «Schitul Icoana – Poartă a Cerului», «Viețuitori din chinovia Neamțului din veacul al XX-lea», ca și portrete în cuvinte ale unor slujitori ai Altarului ori monahi stăruitori în rugăciuni, nevoințe și fapte bune”, a spus părintele Timotei Aioanei.

Vânători-Neamț este una din cele mai mari comune din județul Neamț și din țară, cuprinzând în zona ei cele mai cunoscutele mănăstiri ale țării: Neamț, Sihăstria, Secu, Sihla, precum și schiturile Vovidenia, Pocrov, Icoana, Cărbuna, Braniște, Poiana lui Ioan, Daniil Sihastrul și Tăciunele, dar și obiective turistice ca Parcul natural Vânători-Neamț, casa memorială „Mitropolit Visarion Puiu”, casa memorială „Mihail Sadoveanu” și Cetatea Neamțului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…