Sărbătoarea celui de-al doilea hram al Bisericii Vovidenia din Botoșani

Credincioșii parohiei Vovidenia din Botoșani au sărbătorit pe 24 iunie 2011 cel de-al doilea hram, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea a debutat încă de joi seară, când un sobor format din 13 preoți, în frunte cu parohul bisericii, pr. Partenie – Cristian Apostoaie, a oficiat slujba Vecerniei Mari cu Litie, la care a participat un număr însemnat de credincioși, după cum ne-a mărturisit Alina Răileanu, profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Botoșani. Într-o veritabilă atmosferă de reculegere și rugăciune ,,cei ce-L caută pe Domnul” au intonat la unison frumoasele cântări ale vecerniei: ,,Lumină Lină”, ,,Cine este Dumnezeu”, ,,Bogații au sărăcit și au flămânzit”, făcându-se astfel părtași Slavei celei Dumnezeiești și mărturisind pe Cel ce este Izvor dătător de viață, de bucurie și speranță, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură care a urmat, tânărul preot Radu-Constantin Zaiț, a ținut să arate, printre altele, cât de importantă este rugăciunea în viața omului, ce roade minunate poate avea aceasta, așa cum a avut pentru Zaharia și Elisabeta, care au dobândit un fiu la adânci bătrâneți, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Dându-i ca pildă de rugăciune curată, consecventă, făcută cu speranța împlinirii pe părinții Sfântului Ioan Botezătorul, părintele Radu a rostit cuvinte de încurajare pentru familiile care își doresc să aibă, dar nu au copii, îndemnând să urmeze calea pe care cei doi au urmat-o. ,,Cel ce avea să fie Înaintemergătorul Domnului-cel mai mare om născut din femeie – după cum însuși Mântuitorul o spune, a iubit pocăința, postul, rugăciunea, fapta cea bună, L-a iubit pe Dumnezeu. De aceea el are mare trecere la Dumnezeu și se roagă pentru noi. Acest loc este binecuvântat, biserica aceasta stă sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan care sunt mijlocitori la tronul lui Dumnezeu ca să ne învrednicească de bucuria cea mare a mântuirii noastre a tuturor”- a ținut să sublinieze părintele Partenie în cuvântul rostit la final.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în ziua hramului de un sobor de 3 preoți și a constituit un prilej de aleasă bucurie duhovnicească nu numai pentru enoriașii parohiei, ci și pentru un grup de elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Botoșani. Aceștia, însoțiți de profesorii lor, sunt cei care au participat la activitățile derulate de către biserica Vovidenia în parteneriat cu școala mai sus amintită în cadrul proiectului catehetic ,,Hristos împărtășit copiilor” pe parcursul anului școlar 2010-2011. Pe lângă programul de cateheze care s-a desfășurat la biserică, parohia Vovidenia a inițiat, tot in cadrul acestui proiect, sub genericul ,,Dăruind vei dobândi”și ample acțiuni caritabile în care elevii s-au implicat, ca mesageri ai enoriașilor, aducând bucurie și speranță copiilor cu nevoi speciale din municipiu și din județ, unor familii nevoiașe, oamenilor bolnavi și singuri.

După Sfânta Liturghie părintele paroh a ținut să le mulțumească pentru activitatea depusă ca voluntari, să-i felicite pentru modul în care au înțeles să-și facă datoria față de semeni și să le înmâneze câte o diplomă.

Cuvântul de învățătură ținut de părintele paroh s-a constituit într-un emoționant omagiu adus Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, unul dintre patronii spirituali ai bisericii noastre, iar agapa frățească ce a urmat a oferit tuturor celor prezenți posibilitatea de a gusta din bucatele tradiționale pregătite cu dragoste de un grup de enoriași.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…