Sărbătoarea Catedralei Patriarhale-Hramul Sfântului Dimitrie cel Nou: 22-29 octombrie

Anul acesta manifestările dedicate Hramului Ocrotitorului Bucureștilor au început de vineri, 22 octombrie, când o Delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarhul Macedoniei, a adus Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci în România. Delegația Greacă, împreună cu Cinstitul Lemn au sosit în jurul orei 19:30 pe Aeroportul Internațional Henri Coandă și a fost întâmpinată de ierarhi ai Bisericii noastre, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În Salonul oficial al aeroportului a avut loc o slujbă de Polihroniu. Apoi, la ora 20:30 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în Catedrala Patriarhală din București Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și Delegația din Grecia.

A doua zi, sâmbătă, 23 octombrie, în jurul orei 10:30 a avut loc Pelerinajul „Calea Sfinților”. Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci a fost adus, împreună cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon până la Crucea de la baza Colinei Bucuriei unde s-au întâlnit cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. La Catedrala Patriarhală au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate în baldachinul special amenajat. După procesiune s-a săvârșit slujba Polihroniului, iar la final, Patriarhul României a rostit un cuvânt.

Seara, slujba Privegherii în cinstea Sfintei Cruci a fost oficiată de Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Duminică, 24 octombrie, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, de asemenea, de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie. În a doua parte a zilei de duminică a fost săvârșită o slujbă de Priveghere în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena de către Preasfințitul Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În a IV-a zi a Sărbătorii Hramului Catedralei Patriarhale, luni, 25 octombrie, Patriarhul României a vernisat Expoziția de icoane și cruci „Crezul Ortodox” de la Palatul Patriarhiei.

Seara, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

În ziua Sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, marți, 26 octombrie, Mitropolitul de Drama, Înaltpreasfințitul Pavlos, a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Patriarhale, alături de ierarhi ai Bisericii noastre, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Pavlos a ținut și un cuvânt de învățătură credincioșilor și pelerinilor prezenți. „Sfântul dumneavoastră ocrotitor, Sfântul Dimitrie din Basarabi, deși era un monah simplu șu nebăgat în seamă, iar dacă astăzi l-am fi întâlnit pe drum probabil că l-am fi privit într-un mod disprețuitor. Acesta este împreună-nevoitor cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, deoarece a dat și acesta mărturia conștiinței sale și, ceea ce spun de multe ori și Sfinții noștri Părinți, are o durată mai mare și provoacă mult mai multă durere”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În jurul orei 16:46 pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București a sosit Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Sanctitatea Sa a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și alți ierarhi ai Bisericii noastre. Sanctitatea Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic a mulțumit Patriarhului României pentru invitație arătându-și totodată bucuria pentru această vizită pe pământ românesc. ‘Vă mulțumim, Preafericirea Voastră, pentru invitația generoasă pe care ne-ați adresat-o atât mie cât și ierarhilor care mă însoțesc de a fi și de a trăi această bucurie împreună astăzi. Vom sărbători împreună aceste praznice mari. Adresez totodată un salut călduros întregului popor român și în deosebi credincioșilor ortodocși care se bucură cu toții de aceste zile deosebite’, a spus Sanctitatea Sa.

Patriarhul României a urat Patriarhului Ecumenic, în numele ierarhilor, clericilor și credincioșilor, bun venit la București, în aceste zile de sărbătoare ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. „Vă primim cu multă bucurie pentru că prezența Sanctității Voastre aici ne onorează pe noi, poporul român, și în același timp contribuie la întărirea comuniunii frățești între Bisericile Ortodoxe surori”, a spus Preafericirea Sa.

Apoi, a fost oficiată o slujbă de Te-Deum la Catedrala Patriarhală din București la sosirea Patriarhului Ecumenic. După frumoasa primire din Catedrală, Patriarhul României, alături de Patriarhul Ecumenic au sfințit Centrul pentru Patrimoniu Cultural al Patriarhiei.

Pe esplanada Catedralei Patriarhale slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în seara zilei de marți, 26 octombrie, a fost oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de miercuri, 27 octombrie, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române a aniversat trei ani de existență. În această zi Sfânta Liturghie pe Dealul Patriarhiei a fost oficiată de Patriarhul României și Patriarhul Ecumenic, alături de Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan de Pergam, Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolitul de Drama și alți ierarhi ai Bisericii ortodoxe Române.

După rostirea cuvântului Său, după citirea pericopei evanghelice, Sanctitatea Sa Bartolomeu a oferit un engolpion în dar Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din partea Patriarhiei Ecumenice.

La rândul Său, Patriarhul României a mulțumit Sanctității Sale pentru cuvântul de învățătură adresat celor prezenți și a subliniat rolul sfinților în depășirea greutăților vieții.

„Mulțumim Sanctității Sale pentru cuvântul duhovnicesc foarte frumos și profund pe care ni l-a împărtășit astăzi de prețuire deosebită a Sfinților Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Cuviosul Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor”, a spus Preafericirea Sa.

În semn de prețuire și recunoștință, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Patriarhului Ecumenic o icoană în mozaic în stil bizantin cu chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Sanctității Sale pentru prezența în România. „Mulțumim tuturor ierarhilor aici prezenți în frunte cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care este, așa cum am spus, un părinte și un frate duhovnicesc și un prieten al poporului român”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Pavlos pentru aducerea Cinstitului Lemn al Sfintei Cruci și a acordat, la sfârșitul Sfintei Liturghii, distincții de vrednicie anumitor persoane care au ajutat Biserica și a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru unele lăcașuri de cult ortodoxe.

Seara a avut loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Iachint în Catedrala Patriarhală și a fost săvârșită de către Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Sărbătoarea din această zi s-a încheiat prin Concursul de muzică eclesială „Lăudați pe Domnul” care s-a desfășurat în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei la care au luat parte Patriarhul Ecumenic, dar și Înaltpreasfințitul Pavlos, Înaltpreasfințitul Ioan de Pergam și ierarhi ai Bisericii noastre.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat corurile participante: „Dorim să spunem despre acest Concurs la faza Națională că este o mare bucurie pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru oaspeții noștri care sunt aici prezenți, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavlos și pentru toți ceilalți pe care îi cunoaștem. În Biserică, muzica unește rugăciunea oamenilor cu cântarea îngerilor”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic a adresat un cuvânt de felicitare: „Aș dori să felicit din toată inima pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel deoarece în cadrul acestor manifestări sărbătorești a cuprins și astfel de momente deosebite și împreună cu Preafericirea Sa, vreau să îi felicit pe toți cei care au contribuit la reușita acestei seri frumoase”, a spus Patriarhul Ecumenic.

Sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor a continuat joi, 28 octombrie, prin Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București care a fost oficiată de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. În jurul orei 10:00 la Palatul Patriarhiei a început Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicată Anului Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești. Ședința a fost deschisă prin cuvântul Patriarhului României. În cadrul acestei ședințe Patriarhul Ecumenic a rostit o alocuțiune.

Spre după-amiază, la Catedrala Patriarhală s-a oficiat slujba Privegherii de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului.

În această după-amiază Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a vizitat Biserica Greacă din București.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, tot joi, 28 octombrie, a sfințit Magazinul de cărți, obiecte și veșminte „Ornate bisericești”, Curățătoria Chimică ecologică „Bob de rouă”, Atelierul de croitorie pentru haine și veșminte bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și spații în Palatul Patriarhiei pentru primirea oficialităților.

În ultima zi a Sărbătorii Hramului Catedralei Patriarhale, vineri, 29 octombrie, s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală de către Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

În jurul orei 09:00 Patriarhul Ecumenic a fost condus la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și alți ierarhi ai Bisericii noastre, astfel încheindu-se vizita în țara noastră.

A urmat deschiderea ședinței de lucru a Sfântului Sinod, ședință care s-a încheiat în aceeași zi spre seară.

Delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia, în frunte cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavlos, a plecat cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci în jurul orei 14:20 spre Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.

Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena au fost introduse în Catedrala Patriarhală în jurul orei 21:00, dar pelerinii s-au putut închina lor în continuare.

Comentarii Facebook


Știri recente