Sărbătoarea Botezului Domnului la Patriarhie

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 6 ianuarie, Botezul Domnului. În ziua acestui mare praznic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Apoi, după Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei (Aghiasma Mare) în fața Reședinței Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit în Catedrala Patriarhală, după citirea pericopei evanghelice, Preafericirea Sa a arătat importanța arătării Sfintei Treimi pentru toți oamenii, deoarece prin această descoperire a Sfintei Treimi se dă sens ultim vieții noastre iar noi când ne botezăm în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh devenim fii iubiți ai lui Dumnezeu după har prin credința în Dumnezeu-Fiul Care S-a făcut om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum ne informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre botezul pocăinței și despre botezul creștin, arătând că botezul lui Ioan este doar botezul pocăinței prin care omul conștientizează starea de păcat a vieții sale și exprimă dorința de îndreptare , însă iertarea păcatelor se dobândește prin botezul săvârșit în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, când, pe lângă iertarea păcatelor, primim și harul înfierii, adică primim darul de a deveni fii ai lui Dumnezeu după har, după cum a mai spus Preafericirea Sa.

După săvârșirea Agheasmei Mari, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit credincioșilor despre importanța acestei slujbe care se oficiază doar de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei și în ziua Botezului Domnului. Credincioșii gustă din Agheasma mare timp de 8 zile, de la Bobotează până pe 14 ianuarie, atunci când Biserica prăznuiește Odovania Praznicului Botezului Domnului.

„Agheasma Mare se gustă timp de opt zile începând cu ziua de astăzi. De ce opt zile și nu șapte? Pentru că în Ectenia Mare de la această slujbă de sfințire a apei se spune că este curățitoare spre viață veșnică și veșnicia este simbolizată cu cifra 8. Deci, această putere curățitoare spre viață veșnică înseamnă în primul rând învierea sufletului nostru din moartea păcatului; ziua învierii este socotită ziua a opta, ziua veșniciei”, a precizat Preafericirea Sa.

Referitor la Agheasma Mare, Părintele Patriarh a arătat că această apă sfințită este aducătoare de binecuvântare.

„Această apă sfințită în ziua Botezului Domnului se folosește pentru curățirea de păcate a sufletului și a trupului, pentru tămăduirea de boli și vindecarea de patimi, pentru sfințirea sufletului și a trupului nostru și pentru sfințirea caselor. Cu această apă se sfințește spațiul unde locuim și unde lucrăm pentru că este aducătoare de binecuvântare; aduce ajutor de la Dumnezeu și în mod deosebit aduce ocrotire, se spune în rugăciunile care le-am auzit astăzi, pentru că această apă sfințită alungă puterile potrivnice, diavolești”, a mai mărturisit Patriarhul României.

Anul acesta, încă din Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost a fost înălțată o cruce din cetină de brad, de aproximativ trei metri, împodobită cu flori și busuioc. De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de aproximativ 6000 de litri de apă care, după sfințire, a fost oferită credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală cu prilejul Sărbătorii Botezului Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente