Sărbătoarea Botezului Domnului la Iași

În bisericile de parohie și de mănăstire din toată Moldova a fost oficiată ieri, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba Aghezmei Mari, informează „Ziarul Lumina”. La final, oamenii au luat apa sfințită la casele lor pentru a servi în fiecare dimineață până pe 14 ianuarie, când Biserica noastră sărbătorește Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Credincioșii din mai multe localități din județul Iași au participat ieri la Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Iași, în cadrul căreia a fost săvârșită slujba Aghezmei Mari. Cele două slujbe au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași, dirijat de dr. Costel-Mirel Nechita. În cuvântul de învățătură adresat spre finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre semnificațiile praznicului Arătării Domnului. ‘Creștinul este chemat ca la sărbătoarea Epifaniei să conștientizeze propriul său botez și apartenența lui la Sfânta Biserică. Dumnezeu Tatăl ne spune în Evanghelia de astăzi (n.r. ieri): ‘Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit’ (Matei 3, 13-17). Acesta este glasul Tatălui Ceresc îndreptat spre oameni pentru ca aceștia să se deschidă prin credință, nădejde și dragoste către Fiul Său Cel iubit. Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul, adresându-se poporului, spune că Iisus Hristos este ‘Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii’. Sfântul Ioan Botezătorul a spus aceasta, arătând cu mâna spre Iisus Hristos, care venea spre botez și apoi spre propovăduirea Evangheliei. În Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel ni se spune: ‘Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat’. Aceste cuvinte, mărturie a Sfântului Apostol Pavel, mărturie a Sfântului Ioan Botezătorul, sunt izvoare de apă vie care ar trebui să ne adape și să ne îmbrace de-a lungul acestui an. Fără de Hristos-Domnul mărturisit de Dumnezeu Tatăl nu putem fi îmbrăcați în Botez, în Înviere, în împărăția cerurilor’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Dorim să ne curățim sufletele și trupurile’

După împărtășirea credincioșilor cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, a fost citită rugăciunea de binecuvântare a prinoaselor. IPS Teofan, alături de soborul de preoți și diaconi, a mers în procesiune până în fața Catedralei mitropolitane din Iași, unde a început slujba Aghezmei Mari. După cum ne-a relatat căpitanul Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, în curtea sfântului lăcaș au asistat la slujbă peste 1.500 de credincioși. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a adresat cu acest prilej un cuvânt de binecuvântare celor prezenți în care în care i-a îndemnat să prelungească Botezul Domnului în viața lor. La final, oamenii au luat Agheazma Mare pentru a o duce la casele lor. ‘Am venit să luăm Agheazmă Mare pentru a gusta din ea. Dorim astfel să ne curățim sufletele și trupurile și să avem sănătate, liniște și bucurie’, a spus Eugenia Dafița din Târgu Frumos. ‘Ziua Bobotezei din acest an este deosebită, însă trebuie puțină ploaie, după cum a spus și Înalt Preasfințitul Teofan în cuvântul adresat. Am luat Agheazmă Mare pentru a stropi casa în care locuiesc, ca să ne dea Dumnezeu sănătate’, a declarat Lenuța Avram din Iași. ‘În această zi (n.r. ieri) am avut mare liniște și mângâiere sufletească pentru că am participat la Sfânta Liturghie și la slujba Aghezmei Mari. Am câteva ceasuri de când stau și aștept la rând, însă am răbdare pentru că și Bunul Dumnezeu este răbdător cu noi’, a mărturisit Ioachim Bode din Iași. ‘Am luat Agheazmă Mare pentru a stropi în casă, astfel încât să alungăm răul. M-am bucurat de binecuvântarea slujbei oficiate’, a afirmat Vasile Schițelnicu din localitatea Valea Adâncă, comuna Miroslava, județul Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente