Sărbătoarea Bobotezei în orașele riverane

De praznicul Botezului Domnului, în toate localitățile situate lângă cursul unei ape, în special cele aflate pe malul Dunării, dar și la țărmul mării, au loc manifestări religioase de mare amploare. Astfel, la cel mai mare oraș-port, Constanța, Sfințirea Mare a apei se va face pe malul mării.

Despre acest eveniment, a oferit mai multe detalii pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ‘Plecăm de la Catedrală către malul mării cu care, boi și măgari, unde sfințim apa în ziua Bobotezei, în prezența sticlelor pregătite din Ajun, pe care credincioșii le așteaptă cu multă bucurie, ca să le ia în casele lor să le fie această apă sfințită, peste an, de leac și de folos’.

Sticlele cu Agheasmă mare vor fi împărțite și în cadrul instituțiilor constănțene.

‘Și anul acesta ne-am pregătit cu 70 000 de sticle pentru a întâmpina credincioșii cu bucuria Bobotezei. Carele cu boi și cu măgari vor merge prin oraș pentru a oferi și credincioșilor care nu au ajuns la malul mării sau la bisericile lor, agheasmă și pentru a sfinți orașul. de asemenea, mergem la penitenciar, la spital, la așezămintele de bătrâni și la orfelinate, pentru a aduce mângâiere celor ce sunt în aceste așezăminte și pentru a fi sărbătoarea tuturor’, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie.

Mii de credincioși vor participa și în orașele Galați și Brăila, la slujba de Bobotează oficiată pe faleza Dunării, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Și la Drobeta Turnu Severin, Preasfințitul Părinte Nicodim, Chiriarhul locului, împreună cu preoți și credincioși, vor fi în această zi de praznic pe malul bătrânului fluviu.

La Giurgiu, după oficierea Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, însoțit de preoții orașului și credincioși vor porni în procesiune către port, acolo unde va avea loc, după tradiție, slujba de sfințire mare a apei.

De asemenea la Tulcea, orașul aflat la Porțile Deltei, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, credincioșii din municipiu, preoți, autorități locale civile și militare, vor participa la slujba din ziua Bobotezei.

La finalul slujbelor, în toate aceste localități va fi recuperată din apă Sfânta Cruce de către cei care, potrivit unei vechi tradiții, doresc să fie apărați de boli și necazuri de-a lungul întregului an.

Comentarii Facebook


Știri recente