Sărbătoarea Bobotezei în orașele-port

De praznicul Botezului Domnului, mai ales în orașele-port la Dunăre și Marea Neagră au loc manifestări religioase de mare amploare. Astfel, mii de credincioși vor participa și în acest an, în orașele Galați și Brăila, la slujba de Bobotează oficiată pe faleza Dunării, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, informează TRINITAS TV.

‘Începem dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Nașterii Mântuitorului de la Brăila, ca să unim duhovnicește sărbătoarea Nașterii Mântuitorului cu Sărbătoarea Bobotezei și botezăm cu apa Iordanului sfințită creștinii din orașul Brăila și venim cu apă sfințită la Mănăstirea Precista din Galați și acolo, de pe vasul de pe Dunăre, cel mai vehic și mai important al Sfântului Ștefan cel Mare, pânzarul moldovenesc, sfințim prin cruce curgerea apelor Dunării către mare’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

De asemenea la Tulcea, în apropierea gurilor de vărsare ale Dunării, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, credincioși, preoți, autorități locale civile și militare, vor participa la slujba din ziua Bobotezei.

‘Pentru Municipiul Tulcea ziua de Bobotează are o semnificație spirituală deosebită pentru faptul că după săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii din cuprinsul Municipiului Tulcea vor merge în procesiune către faleza Dunării unde va avea loc, după tradiție, Sfințirea cea Mare a apei. Noi vom oficia Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Episcopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, după care, la orele amiezii, în centrul Municipiului Tulcea ne vom întâlni cu toți preoții și credincioșii din oraș și vom proni în procesiune, cântând troparul sărbătorii, către faleza Dunării și acolo vom săvârși slujba de sfințire a apei după rânduiala prevăzută de Biserica noastră’, a spus Preasfințitul Visarion.

La finalul slujbelor, în toate aceste localități va fi recuperată din apă Sfânta Cruce de către cei care, potrivit unei vechi tradiții, doresc să fie apărați de boli și necazuri de-a lungul întregului an.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…