Sărbătoarea Bobotezei în Arhiepiscopia Craiovei

Praznicul Bobotezei a fost serbat de mii de credincioși în catedralele chiriarhale, paraclisele mitropolitane, mănăstirile și bisericile de enorie din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. La Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova, Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei celei Mari au fost săvârșite de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Ca în fiecare an, sărbătoarea Bobotezei a adunat la rugăciune în Catedrala ‘Sfântul Dumitru’ sute de credincioși din întreaga urbe a Craiovei. Încă din primele ore ale dimineții, părinții slujitori au oficiat slujba Utreniei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Olteniei, care a ținut un cuvânt de învățătură la final.

‘Dumnezeu Tatăl nu Îl separă pe Fiul Său de om’

IPS Părinte Mitropolit a explicat încărcătura teologică a Epifaniei, arătând că prin Botez Hristos Domnul S-a smerit pe Sine pentru mântuirea și îndreptarea noastră. ‘Venind la Sfântul Ioan Botezătorul să Se boteze, așa cum aflăm din Sfintele Evanghelii, S-a arătat ca un om obișnuit. Nu S-a considerat a fi mai bun decât alții, deși era fără de păcat și Dumnezeu. În smerenie și-a plecat capul pentru a fi botezat de omul pe care El Însuși îl crease. Acest lucru arată încă o dată că Hristos Domnul este Stăpânul vieții, dar și prietenul nostru, este Cel ce ne călăuzește viața spre drumuri bune și binecuvântate. Acum, la Iordan, El vine smerit și intră în apă. Momentul de mare descoperire și revelație dumnezeiască îl arată acum Tatăl cel Ceresc, mărturisind dumnezeirea și deoființimea Fiului Său. El Îl identifică altfel decât este în sânurile Sale. Înainte de naștere El este Fiul cel Veșnic al Tatălui. Prin Întrupare Se naște din Preasfânta Născătoare fără să se schimbe, fără să-și părăsească dumnezeirea, așa cum Îl mărturisește acum Părintele Ceresc: ‘Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit’. Hristos este Fiul Tatălui în tot ceea ce a luat ca fiu al omului. Vedem așadar că Dumnezeu, în iubirea Sa fără de margini, nu îl separă pe Fiul Său de om, ci pe om îl cuprinde în aceleași cuvinte: ‘Acesta este’. Deci Hristos este Dumnezeu adevărat și om adevărat, este Fiul Tatălui Ceresc și se împărtășește de întreaga Sa iubire. Când Tatăl spune ‘Acesta este Fiul Meu iubit’, vrea să spună că toți oamenii sunt la fel de iubiți precum Fiul Său’, a spus IPS Părinte Mitropolit. În continuare, Arhiepiscopul Craiovei a arătat că iubirea Intertrinitară nu poate fi deosebită ca intensitate, fiecare Persoană dăruind iubire și în același timp împărtășindu-Se de iubirea celorlalte Persoane: ‘Atunci când cineva iubește pe altcineva, i se pleacă, iar celălalt răspunde cu aceeași reverență. În felul acesta S-a arătat închinarea Preasfintei Treimi: Tatăl Se pleacă spre Fiul, Duhul Sfânt Se pleacă spre Fiul, iar Fiul se pleacă spre Tatăl, așa cum Îi vedem reprezentați în icoană’.

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Irineu, însoțit de soborul de preoți și diaconi, a mers în fața Catedralei mitropolitane unde au oficiat Sfințirea cea Mare a Apei. Aici au fost așezate de joi seara, după trebuință, mai multe butoaie cu apă curată care a fost sfințită de mitropolit.

Comentarii Facebook


Știri recente