Sărbătoarea Arhiepiscopiei Râmnicului

În Arhiepiscopia Râmnicului la 13 noiembrie 2012 a fost întreită sărbătoare căci eparhia râmniceană a serbat trei ani de la înălțarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului și a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim la demnitatea de Arhiepiscop, aniversarea împlinirii a 98 de ani de viață a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, precum și împlinirea a trei ani de slujire arhierească a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Arhiepiscopiei Râmnicului au început în Catedrala Arhiepiscopală cu săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează arhiram.ro.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dirijată de prof. Marian Cristinel Stroe.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea, viața și opera marelui teolog capadocian, Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, prăznuit astăzi în Biserica Ortodoxă.

După Sfânta Liturghie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, a fost oficiat un Te Deum de mulțumire. La eveniment au participat membrii Permanenței Eparhiale și angajații Centrului Eparhial, reprezentanți ai autorităților de stat, locale și centrale, invitați, stareți și starețe de la mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Râmnicului, preoți și credincioși din eparhie și din țară.

Lansare de carte

După Sfânta Liturghie, începând cu orele 12:00, în Catedrala Arhiepiscopală, într-un cadru festiv a avut loc lansarea cărții „Monografia eclesiastică a Râmnicului”, volum apărut la Editura „Sfântul Antim Ivireanul”, în anul 2012, sub semnătura Părintelui Constantin Cîrstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului și Prof. Doru Căpătaru.

„Monografia eclesiastică a Râmnicului este descrierea actuală a vieții religioase de aici, din Vâlcea, și se distinge prin autenticitatea informațiilor, devenind în felul acesta un bogat instrument pentru cercetările monografice ulterioare.”, a spus în prezentarea cărții Părintele Constantin Cârstea.

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, cetățean de onoare al localității Munteni-Buzău

După lansarea de carte, tot în Catedrala Arhiepiscopală a avut loc un moment special în cadrul manifestărilor sărbătorești și anume acordarea titlului de cetățean de onoare al localității Munteni-Buzău Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, fiu al satului ialomițean.

Cu acest prilej, Domnul Florin Stan, Primarul localității Munteni-Buzău, împreună cu Părintele Laurențiu Hornea, paroh la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” ridicată de Înaltpreasfinția Sa în satul natal, i-au înmânat în numele comunității locale din Munteni Buzău placheta aniversară și „Diploma de cetățean de onoare” al localității.

La eveniment au luat parte oficialități de stat, locale și centrale, personalități ale lumii culturale vâlcene, monahi și monahii, invitați, stareți și starețe de la mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Râmnicului, preoți și credincioși din eparhie și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…