Sărbătoarea aducerii la Iași a moaștelor Sfântului Apostol Andrei

Credincioșii ortodocși români sărbătoresc astăzi, 13 octombrie, ‘Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași’, păstrate în Mitropolia de Patras din Grecia.

În anul 1996, la inițiativa și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost adusă la Iași, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia), racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. Moaștele Sfântului Andrei au fost așezate pentru câteva zile lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala mitropolitană din Iași. Pentru că aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei a fost o sărbătoare a întregii ortodoxii românești, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfântul Sinod al BIsericii Ortodoxe Române a aprobat ca, în data de 13 octombrie, să se facă pomenirea ‘Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași’.

‘Pentru prima dată după 2.000 de ani, moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Iași, în capitala de credință a Moldovei celei drept-slăvitoare. Acest lucru are mai multe semnificații. În primul rând, noi suntem creștinați de acest sfânt apostol, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vrând să arate care este modelul pe care îl urmăm noi, ortodocșii români, iar în al doilea rând, dacă revoluția politică a început la Timișoara, revoluția spirituală trebuia să înceapă în capitala Moldovei cea plină de credință’, a declarat pr. prof. dr. Vasile Nechita de la Biserica ‘Sf. Apostol Andrei’ din Iași pentru ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

La Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor. În cuvântul de învățătură, Preasfinția sa a vorbit credincioșilor despre semnificația Evangheliei de astăzi: „Chiar dacă valurile mării sunt potrivnice nouă, corabia Mântuitorului niciodată nu va fi biruită, pentru că el este cel ce a biruit moartea. Împărăția lui este o Împărăție veșnică și fără sfârșit și toți care s-au ridicat împotriva Bisericii au sfârșit biruiți și înfrânți”, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente