Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe malul Lacului Techirghiol

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Techirghiol, județul Constanța, și-a serbat ieri hramul. La Sfânta Liturghie a fost prezent Patriarhul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel. Slujba din ziua hramului Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol a fost oficiată ieri, de un sobor de preoți condus de pr. Viorel Pasmangiu, paroh la Biserica „Sfântul Ilie” – Techirghiol, iar răspunsurile de la strană au fost date de Corul „Sfântul Ap. Andrei” al Mănăstirii Dervent.

Maica proin-stareță, stavrofora Semfora Gafton (fosta stareță a Mănăstirii Techirghiol), alături de monahia Lucia Roșu, actuala stareță, împreună cu obștea mănăstirii, înconjurate de câteva sute de credincioși, au asistat la slujba Sfântei Liturghii, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În mulțimea adunată la marea sărbătoare, din loc în loc, s-au aflat grupuri formate din cadrele medicale care îngrijesc de sănătatea trupească a celor care vin la tratament. Aceștia, conduși de doctorul Vlad Moraru, ajută bolnavii să se întoarcă acasă mai sănătoși trupește, iar părintele Arsenie Papacioc, le vindecă sufletul.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a urat părintelui Arsenie mulți ani întru slujire, cu ocazia zilei de naștere, iar „Maica Domnului să îl ajute să fie în continuare un duhovnic bun pentru popor”. A amintit cu acest prilej că este și hramul noului așezământ, Centrul Cultural „Sfânta Maria” – Techirghiol, întemeiat anul acesta, în scopul promovării credinței ortodoxe, a spiritualității și a culturii românești, dar și pentru tratarea bolilor în baza de tratament.

Referindu-se la importanța sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Părintele Patriarh a spus că a cerut „Parlamentului României ca sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să se înscrie ca sărbătoare anuală legală, în care să nu mai muncescă nimeni, ci să meargă la biserică. N-am primit încă răspunsul, dar sperăm ca atunci când se vor întoarce parlamentarii, vor ține seama de cererea Patriarhiei Române. Măcar una dintre cele nouă sărbători închinate Maicii Domnului, să fie recunoscută sărbătoare legală. Și atunci noi ne putem numi și mai mult «poporul lui Hristos», iar țara noastră «grădina Maicii Domnului»”.

De asemenea, Părintele Patriarh a mulțumit celor care „în baza tradiției și la apelul nostru, au cântat și au citit Paraclisul Maicii Domnului, ca să înțelegem cât mai bine cât de mult ne iubește și ne ajută Maica Domnului. Noi o rugăm să ne ajute să ne păstrăm și să ne întărim credința, să-L iubim pe Fiul ei, Sfânta Treime, toți sfinții și Biserica, a cărei icoană este Fecioara Maria purtându-L pe Hristos în brațe și arătându-L lumii”.

La final, toți credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” au fost invitați la agapa creștină, organizată în trapeza lăcașului monahal de la malul mării.

Mănăstirea „Sfânta Maria” din stațiunea Techirghiol, județul Constanța, a fost înființată în anul 1951 de către patriarhul Justinian. La 15 august, în acel an, a resfințit bisericuța de lemn transferată de la Castelul Pelișor din Sinaia, care a primit un nou hram închinat Adormirii Maicii Domnului.

Această mănăstire este cunoscută și datorită părintelui Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai poporului român. Născut pe 15 august în urmă cu 94 de ani, părintele Arsenie se nevoiește în mănăstirea de pe malul laculului Techirghiol, de 32 de ani.

Obștea mănăstirii este formată din 37 de călugărițe. Aici se desfășoară activități social-caritabile de asistență medicală și spirituală, în vederea sprijinirii persoanelor aflate în dificultate din motive medicale și sociale, servind și ca bază de odihnă și tratament pentru persoanele care au nevoie de efectele curative ale lacului Techirghiol.

În 2000, patriarhul Teoctist a binecuvântat locul unde s-a ridicat o frumoasă biserică de zid, cu același hram – „Adormirea Maicii Domnului”. Acum, construcția a înaintat până la nivelul turlelor.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 189/ 16 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente