Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Izvorul Mureșului

Mănăstirea Izvorul Mureșului din județul Harghita și-a serbat hramul închinat Adormirii Maicii Domnului astăzi, 15 august 2011. Sărbătoarea a început de duminică seara, odată cu slujba Vecerniei cu Litie și continuată cu Prohodul Maicii Domnului. A urmat astăzi Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, alături de un sobor de preoți. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale acestei mari sărbători creștine.

Într-un interviu acordat postului Radio TRINITAS, Înaltpreasfinția Sa a declarat că mănăstirea Izvorul Mureșului a fost gândită ca un loc de rugăciune pentru românii din județele Harghita și Covasna.

În cei 15 ani de existență, așezământul monahal a început să fie căutat, însă, de români de pretutindeni.

„Aici au fost credincioși din cele două județe și nu numai; au venit oameni din alte județe ale țări și chiar din străinătate, oameni care ne cunosc de ani de zile. Mănăstirea și-a păstrat prin cumințenia ei, prin slujbele pe care obștea de aici le săvârșește, viața în curățenie, în rugăciune. Oamenii caută locuri de rugăciune, de mângâiere, și acesta a fost și scopul construcției acestei mănăstiri, drept o oază de mângâiere pentru românii din cele două județe: Covasna și Harghita”, a mărturisit Înaltpreasfinția Sa.

Mănăstirea Izvorul Mureșului, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, a fost ridicată între anii 1996 și 2000 prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Ioan, ctitorul și arhitectul întregului așezământ monahal.

Pe 15 august 2000 a avut loc sfințirea bisericii de către părintele patriarh Teoctist, înconjurat de un sobor de episcopi și preoți. Sfânta Biserică este construită în formă de cruce, în spiritul arhitecturii muntenești a epocii de înflorire, din timpul domniilor lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Este pictată în tehnica frescă, în stil neo-bizantin. Catapeteasma bisericii este sculptată din lemn de păr sălbatic. Icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în atelierul mănăstirii. Corpul de chilii al maicilor domină prin mărimea și forma arcelor în stil brâncovenesc, având și un paraclis închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Holurile clădirii sunt pictate în tehnica frescă, fiind împodobite cu scene legate de istoria laică și istoria bisericească. Mănăstirea este un așezământ de maici cu viața de obște, care se străduiesc să împletească armonios rugăciunea și ascultarea.

Foto: Arhivă izvorul-muresului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…