Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Izbuc

Mii de credincioși ortodocși din Bihor, din județele limitrofe, dar și din alte colțuri ale țării, au participat, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2012, la hramul Mănăstirii Izbuc din Eparhia Oradiei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de un sobor de 33 de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău, exarh și stareț al Mănăstirii Izbuc, după cum ne informează Pr. Cristian Rus.

Sfintele slujbe au început în ajunul sărbătorii, seara, prin oficierea slujbei Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului, ce au continuat cu Taina Sfântului Maslu și rugăciuni de dezlegare, precum și Sfânta Liturghie săvârșită la miezul nopții.

Anul acesta, prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, bucuria preoților și pelerinilor veniți la sfânta mănăstire a fost deplină prin faptul că au avut posibilitatea să se închine și la Sfânta și de viață făcătoarea Cruce a Domnului Iisus Hristos, din a cărei părticică a fost adusă cu prilejul hramului de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului din acest an a marcat și frumoasa aniversare a 80 de ani de la târnosirea primei biserici de lemn a mănăstirii, săvârșită de către Episcopul Andrei Magier Crișanul, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, episcopul de mai târziu al Aradului, moment ce a marcat, practic, sfințirea reactivatei mănăstiri și reluarea viețuirii și slujirii monahale în aceastră străveche vatră de sihăstrie de la Izbuc.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, iar la final toți pelerinii au primit și merinde pentru trup, bucate tradiționale alese, care au întregit bucuria și frumusețea praznicului.

Ctitorită de vrednicul de pomenire Episcop Roman Ciorogariu al Oradiei, pe locul unei străvechi vetre de sihăstrie românească, în preajma unui izvor cu ape tămăduitoare, Mănăstirea Izbuc își serbează în fiecare an hramul, încă de la sfințirea primei ei biserici, la 15 august 1932. Atrași de renumele acestei mănăstiri dar și de accesul facil auto până în curtea sfântului așezământ, în ultimii anii, tot mai mulți pelerini îi calcă pragul pentru apa izvorului „Izbuc”, cât și pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă în mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia.

Prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, prin osteneala părintelui stareț, Arhim. Mihail Tărău, în ultimii ani Mănăstirea Izbuc se află într-o frumoasă și binecuvântată perioadă de înflorire duhovnicească și administrativ-gospodărească. În mănăstire viețuiesc 25 de călugări și frați, iar în incinta așezămâtului monahal se află în plină construcție o nouă biserică, reprezentativă, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic”, dar și corpuri noi de chilii, case de oaspeți, clădiri pentru ateliere și alte anexe.

Comentarii Facebook


Știri recente