Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este si hramul Manastirii Piatra Sfanta din comuna Barnova.

Ca in toate bisericile ortodoxe, si la Manastirea Piatra Sfanta cu hramul Adormirea Maicii Domnului, in seara zilei de 14 august vor fi oficiate slujbele Prohodului Maicii Domnului si Privegherii, iar pe data de 15 august slujba Sfintei Liturghii.

Manastirea Piatra Sfanta a fost ctitorita de voievodul Grigorie Ghica in anul 1732 in apropierea pietrariei de deasupra Socolei. Despre numirile pe care le-a avut manastirea, parintele staret Cristofor Ruxandru a precizat ca aceasta manastire a fost cunoscuta si sub denumirea de Schitul Sihastriei, dar din anul 1779 localnicii au numit-o si Schitul Tarata, pentru ca in acel an un om de bine, pe nume Gheorghe Tarata si-a donat averea sa manastirii: ‘Denumirea de Schitul Tarata provine de la cel care a donat intreaga sa avere acestei manastiri. Din pisania pe care o avem la manastirea noastra, aflam ca un oarecare Gheorghe Tarata a donat acestei manastiri intreaga sa avere pe data de5 martie 1779. De aici, si denumirea de Schitul lui Tarata.’

In perioada comunista, manastirea a fost transformata in parohie, fiind redeschisa dupa Revolutia din 1989 de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, care in anul 1998 ii schimba denumirea in ‘Piatra Sfanta’. In prezent aici vietuiesc 12 calugari. Pelerinii care in ziua de 15 august doresc sa ajunga la Manastirea Piatra Sfant, fosta Tarata, o pot face cu autobuzul numarul 34, sau cu autoturismul pe traseul spre Motelul Bucium.

Comentarii Facebook


Știri recente