Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este si hramul Manastirii Piatra Sfanta din comuna Barnova.

Ca in toate bisericile ortodoxe, si la Manastirea Piatra Sfanta cu hramul Adormirea Maicii Domnului, in seara zilei de 14 august vor fi oficiate slujbele Prohodului Maicii Domnului si Privegherii, iar pe data de 15 august slujba Sfintei Liturghii si slujba pomenirii ctitorului Matei Ghica Voda.

Manastirea Piatra Sfanta a fost ctitorita de voievodul Matei Ghica Voda in anul 1754 in apropierea pietrariei de deasupra Socolei si a primit hramul Adormirea Maicii Domnului: ‘Manastirea Piatra Sfanta este monument istoric, datand din anul 1754, cand domnitorul Matei Ghica Voda a ridicat o biserica din piatra pe locul unei mai vechi asezari monahale. Anul acesta se implinesc 250 de ani de la ctitorirea vechii biserici din piatra care se afla in incinta manastirii. In prezent se lucreaza la o noua biserica cu hramul Nasterea Maicii Domnului pe care dorim sa o finalizam in 3-4 ani.’

Despre numirile pe care le-a avut manastirea, Parintele Staret Cristofor Ruxandru a precizat ca aceasta manastire a fost cunoscuta si sub denumirea de Schitul Sihastriei, dar din anul 1779 localnicii au numit-o si Schitul Tarata, pentru ca in acel an un om de bine, pe nume Gheorghe Tarata si-a donat averea sa manastirii: ‘Inainte purta numele de Schitul Sihastriei, o asezare monahala de cativa pustnici, sihastri, care se nevoiau la acest schit. Denumirea de Schitul Tarata provine de la cel care a donat intreaga sa avere acestei manastiri. Din pisania pe care o avem la manastirea noastra, aflam ca un oarecare Gheorghe Tarata a donat acestei manastiri intreaga sa avere pe data de 5 martie 1779. De aici, si denumirea de Schitul lui Tarata.’

In perioada comunista, manastirea a fost transformata in parohie, fiind redeschisa dupa Revolutia din anul 1989 de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, care in anul 1998 ii schimba denumirea in ‘Piatra Sfanta’. In prezent aici vietuiesc 12 calugari.

Pelerinii care in ziua de 15 august doresc sa ajunga la Manastirea Piatra Sfanta, fosta Tarata, o pot face cu autobuzul numarul 34, sau cu autoturismul pe traseul spre Motelul Bucium (mai jos de Motelul Bucium, spre satul Pietrarie).

Comentarii Facebook


Știri recente