Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” la Mănăstirea Feredeu

Cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, în acest an, ca de fiecare dată, sute de pelerini și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Feredeu din Protopopiatul Lipova, unde pot să se reculeagă, să-și adune gândurile și să se roage Maicii Domnului a mijloci rugăciunile lor la Dumnezeu.

Încă de vineri, 13 august, au început să sosească pelerini din toate colțurile țării și de peste hotare, participând și la sfintele slujbe săvârșite aici. În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii au participat la Sfânta Liturghie în foișor, la altarul de vară din curtea mănăstirii, unde a slujit pr. stareț Ilarion, arhimandritul mănăstirii, împreună cu un sobor de preoți, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Cuvântul de învățătură a fost ținut de către părintele Gheorghe Moț de la Parohia Curtici și de către Teodor Poneavă, preot pensionat. Părintele Moț, în cuvântul său, a scos în evidență unele lucruri referitoare la cultul Maicii Domnului, importanța și rolul Maicii Domnului în viața fiecărui creștin, iar pr. Poneavă a abordat problema mântuirii noastre, cu referire directă la tânărul bogat din pericopa evanghelică care a întrebat ‘Ce să fac să dobândesc viața cea veșnică?’. După Sfânta Liturghie, credincioșii au avut posibilitatea să participe la Taina Sfântului Maslu, săvârșit de un sobor de preoți, în curtea mănăstirii, răspunsurile liturgice fiind date de către un cor mixt din Șiria.

Hram și cerc pastoral-misionar la Vărșand

Multe biserici din Arhiepiscopia Aradului au ca hram sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, fapt care atestă deosebita evlavie pe care poporul credincios o are față de Preacurata Fecioară Maria. Între acestea și biserica satului Vărșand, prima localitate românească la intrarea în țară, venind din Ungaria, dinspre Gyula.

Încă din anul 1755, pe vremea arhipăstoririi episcopului Sinesie Jivanovici, este menționată aici o biserică de lemn cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. Aceasta a fost înlocuită, în anul 1835, cu actuala biserică de zid, dar hramul celei vechi a rămas. Bucuria credincioșilor de aici la sărbătoarea hramului a fost amplificată de întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar Chișineu-Criș, care s-a desfășurat aici. Cei 12 preoți din parohiile din zonă, împreună cu diaconul C. Condurache de la Catedrala ‘Sfânta Treime’ din Arad, fiu al satului, s-au reunit sub coordonarea pr. Liviu Savulov de la Parohia Chișineu-Criș I și au săvârșit Sfânta Taină a Maslului, în prezența numeroșilor credincioși. Importanța hramului bisericii a fost subliniată în cuvântul de învățătură rostit de părintele C. Craveț de la Parohia Șepreuș, care a evidențiat importanța preacinstirii Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș. În încheierea Sfântului Maslu, părintele paroh D. Dragoș a adus un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, precum și colegilor preoți și tuturor credincioșilor. La casa parohială s-a desfășurat, apoi, întrunirea propriu-zisă a Cercului pastoral-misonar, la care părintele T. Moțiu, de la Parohia Pilu, a susținut tema ‘Despre jertfă’. În expunerea sa, părintele s-a referit la jertfele Vechiului Testament, iar apoi a subliniat importanța Jertfei de pe Golgota, mereu reactualizată pe masa Sfântului Altar. În contextul praznicului, părintele a evidențiat și jertfa Maicii Domnului, prin acceptarea Întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei, arătând apoi că întreaga viață a Maicii Domnului a fost o viață de jertfă.

Comentarii Facebook


Știri recente