Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului în Mitropolia Olteniei

Foarte multe locașuri creștin – ortodoxe din Mitropolia Olteniei sunt puse sub purtarea de grijă a Maicii Domnului și își sărbătoresc la 15 august hramul, de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Printre cele mai cunoscute amintim mănăstirile Polovragi, Tismana, Bistrița, Frăsinei și Biserica „Maica Domnului – Dudu” din Craiova.

Așezată într-un loc pitoresc, la poalele Munților Polovragi, în vecinătatea Cheilor Oltețului, Mănăstirea Polovragi este un monument istoric ce datează de peste 600 de ani (atestat în jurul anului 1505). În zi de hram, sfântul așezământ monahal îmbracă haine de sărbătoare, bucuria hramului fiind dublată de un alt eveniment important în viața monahală de aici: resfințirea bisericii mănăstirii, care va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova, condus de prof. Victor Șapcă, după cum ne informează Gheorghe Cioiu.

Un alt așezământ monahal de tradiție care își sărbătorește hramul în această zi, considerat cel mai vechi din Țara Românească, este Mănăstirea Tismana, ctitoria Cuviosului Nicodim, reorganizatorul vieții monahale pe aceste meleaguri. Mii de credincioși sunt așteptați să treacă în aceste zile pragul Mănăstirii Tismana. La ceas de sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită la altarul de vară al mănăstirii de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Pe plaiuri vâlcene, două cunoscute așezăminte monahale își sărbătoresc hramul de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Mănăstirea Bistrița, sfânt locaș construit între anii 1492 – 1494 de către boierii Craiovești, care adăpostește moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, Mănăstirea Frăsinei, datează din anul 1710, fiind reconstruită și rectitorită de Sfântul Ierarh Calinic în 1893, cel care introduce aici reguli de viețuire monahală specifice Muntelui Athos.

La cei peste 400 de ani de existență, Biserica „Madona-Dudu” din Craiova este unul dintre cele mai importante locașuri de cult creștin – ortodox din Cetatea Băniei, cu un important rol cultural și filantropic în decursul secolelor. Pentru cei care au beneficiat de sprijinul acestui sfânt locaș prin acordarea de burse școlare și alte forme de ajutor se numără nume cunoscute precum Constantin Brâncuși sau Nicolae Titulescu. Numeroși credincioși sunt așteptați în zi de hram, să participe la Sfânta Liturghie și să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Grabnic Ascultătoarea, care se află în acest sfânt locaș.

Comentarii Facebook


Știri recente