Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, prilej de rugăciune în toată Moldova

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului va fi marcată astăzi în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi vor fi săvârșite Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și pomenirea pentru cei adormiți. IPS Pimen va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Groși din județul Suceava, iar IPS Teodosie va sluji la Mănăstirea Dorna Arini din apropierea orașului Vatra Dornei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Pelerinii din toată Moldova sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Bisericani din județul Neamț, care își serbează cele două hramuri: Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoți, iar astăzi se vor sluji Agheazma mică, Taina Sfântului Maslu, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului și Sfânta Liturghie. ‘Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului are o însemnătate duhovnicească aparte pentru obștea mănăstirii noastre. Maica Domnului face nenumărate minuni în viața celor care o cinstesc și a celor care se roagă cu evlavie. Tot astăzi îi cinstim pe doi mari cuvioși părinți care au viețuit în obștea Mănăstirii Bisericani: Sfântul Iosif, întemeietorul mănăstirii noastre, și Sfântul Chiriac. Amintim că din sec. al XVI-lea până în sec. al XVIII-lea așezarea monahală de la Bisericani a avut peste 800 de viețuitori. Sfinții Iosif și Chiriac au ieșit ca doi luceferi pe cer. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze mănăstirea noastră, mica noastră obște și pe toți credincioșii care vin să se închine în aceste locuri deosebite’, a spus protos. Serafim Mihali, starețul Mănăstirii Bisericani.

Astăzi își serbează hramul Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ a Mănăstirii Hadâmbu, Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ a Spitalului Clinic de Recuperare din Iași, Capela ‘Acoperământul Maicii Domnului’ a parohiei ‘Sf. Împ. Constantin și Elena’ din cartierul ieșean Galata, Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamț, precum și Schitul Oneaga al Mănăstirii Sihăstria Voronei din județul Botoșani.

Ieșenii sunt așteptați astăzi și la hramul Mănăstirii Golia din centrul orașului. Hramul Acoperământului Maicii Domnului a fost primit în luna octombrie a anului 2010, odată cu resfințirea bisericii așezării monahale de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Slujbe arhierești la Groși și Dorna Arini

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Groși, din comuna Boroaia, județul Suceava. Complexul Mănăstirii ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Groși cuprinde două lăcașuri de închinăciune: Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ și Paraclisul cu hramurile ‘Izvorul Tămăduirii’ și ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’. Sărbătoare va fi astăzi la Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Dorna Arini, județul Suceava. Aici, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Mănăstirea Dorna Arni a fost ctitorită de IPS Teodosie pe locul casei părintești, sfințirea bisericii fiind oficiată pe 20 octombrie 2004 de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, și de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Azi îmbracă straie de sărbătoare biserica din parohia ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Burdujeni, Protopopiatul Suceava 1, înființată în anul 2000. Sfântul lăcaș a început să se ridice în anul 2001, iar în anul 2002 se slujea deja la demisol. Lucrările au continuat cu zidirea bisericii (2003-2004), pictarea ei (2006-2009), construirea praznicarului, a anexelor, împrejmuirea și amenajarea curții. Biserica a fost pictată la interior și la exterior de frații preoți Mihoc, în tehnica frescă, într-o compoziție și o cromatică echilibrată. Ca element de noutate, icoana Acoperământului Maicii Domnului a fost pictată pe bolta pronaosului.

Festival popular în localitatea Bălcăuți, județul Suceava

În această zi va îmbrăca straie de sărbătoare Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ din parohia Bălcăuți, Protopopiatul Rădăuți, județul Suceava. După cum ne-a relatat pr. paroh Mihai Marici, în această dimineață vor fi oficiate Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie, slujba Aghezmei mici și Parastasul pentru ctitori. În după-amiaza zilei de astăzi, prin implicarea cadrelor didactice de la școala din localitate, va avea loc Festivalul ‘Sărbătoare în satul meu’, ediția a III-a. ‘Prin acest festival dorim revigorarea tradițiilor sănătoase prin cântecul, portul și dansul specific comunității ucrainene. Întrucât majoritatea credincioșilor noștri sunt vorbitori de limbă ucraineană, încercăm să valorificăm acest lucru. La eveniment sunt invitate formații cultural-artistice ucrainene din județul Suceava. La manifestările dedicate hramului va participa și Vasyl Nerovnyi, consulul Consulatului General al Ucrainei la Suceava’, a declarat pr. paroh Mihai Marici.

Tot astăzi își serbează hramul Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ Bacău, unde se roagă în duminici și sărbători persoanele cu deficiențe de auz și vorbire. Parohia a fost înființată în anul 2007, preot slujitor fiind pr. Radu Gabriel Ichim.

Comentarii Facebook


Știri recente