Sărbătoare pentru românii de pe Valea Moravei, Serbia

Preasfințitul Părinte Episcop Daniil al Episcopiei Daciei Felix a românilor ortodocși cu sediul în Vârșeț, Serbia, i-a vizitat joi, 18 august, pe credincioșii din Parohia Horreum Margi și Isacova, de pe Valea Moravei, Serbia. Credincioșii au fost îndemnați să își păstreze credința, limba și tradițiile, pentru că numai fiind uniți vor putea dobândi drepturi legitime.

După cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat, cu prilejul vizitei pastorale în Parohia Horreum Margi și Isacova, Episcopul românilor ortodocși din Serbia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi condus de părintele Boian Aleksandrovici, vicar-administrativ al Timocului și protopop al Daciei Ripensis, a săvârșit Sfânta Liturghie. Au participat numeroși credincioși români din Banatul sârbesc, precum și grupurile vocale Strana Strămoșească a Parohiei Govândari, din Eparhia Caransebeșului, și Theophoros a Arhiepiscopiei Timișoarei. În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Daniil le-a vorbit credincioșilor despre importanța săvârșirii slujbelor religioase în limba română. ‘De câțiva ani, în acest loc se oficiază sfintele slujbe ortodoxe în limba română, după o întrerupere de aproximativ 1.400 de ani, când la anul 602 și-a încetat existența aici Episcopia daco-romană de Horreum Margi. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să săvârșim și în această zi de înainte prăznuire pe stil vechi a praznicului Schimbării la Față a Domnului, Sfânta Liturghie arhierească, aici, în mijlocul fraților români de pe Valea Moravei, din Serbia de răsărit”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Daniil.

Delegați din partea Patriarhiei Române și a Mitropoliei Banatului

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din soborul clericilor a făcut parte părintele Ion Vartan Armași, secretarul Sectorului de relații externe al Patriarhiei Române, iar cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat ca delegat al Arhiepiscopiei Timișoarei părintele Petru Drăghicescu.

„Am admirat credința și jertfelnicia românilor ortodocși de aici, precum și dorința lor de a-și păstra tradițiile și de a se ruga în limba maternă pe care au moștenit-o de la strămoșii lor. De aceea i-am încurajat să fie în continuare alături de Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, pentru că numai împreună, cu sprijinul Patriarhiei Române și a autorităților statului român, putem dobândi drepturi legitime pentru românii de la sudul Dunării, din Serbia”, a precizat părintele Ion Vartan Armași. La finalul slujbei, toți credincioșii prezenți au participat la o agapă frățească.

Biserica cu hramul „Sfinții Mucenici Montanus și Maxima din Singidunum” din satul Isacova, aflat în componența comunei Ciupria din Valea Moravei, este al doilea lăcaș de cult ortodox român ridicat pentru credincioșii din Timoc. Slujba de sfințire a bisericii a avut loc la 22 noiembrie 2009 și a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul românilor ortodocși din Serbia, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente