Sarbatoare mare astazi la Galati: aducerea raclei cu moastele Sfantului Atanasie al III-lea Patelarie

Cateva mii de credinciosi au participat astazi la Galati la ceremonia de aducere a raclei cu moastele Sfantului Atanasie al III-lea Patelarie.

Moastele Sfantului Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie au fost daruite Episcopiei Dunarii-de-Jos de catre Patriarhia Ortodoxa din Ucraina si au fost oferite spre inchinare credinciosilor galateni intr-o racla instalata pe esplanada din fata Catedralei Episcopale din Galati.

Nascut prin anii 1580-1590 in Insula Creta, Sfantul Atanasie al III-lea Patelarie a fost timp de 40 de zile Patriarh Ecumenic al Constantinopolului in anul 1633, iar in perioada 1642 – 1654, sub domnia voievodului moldovean Vasile Lupu, a pastorit Manastirea ”Sfantul Nicolae” din Galati. Nesiguranta vremurilor l-au determinat sa ia drumul exilului spre

Ucraina, unde si-a dat obstescul sfarsit.

Prea Sfintitul Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos a spus in cuvantul sau de invatatura cu ocazia aducerii la Galati a moastelor Sfantului Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie ca: ‘Dupa ani de cercetari si pregatiri duhovnicesti, a venit momentul sa-l primim acasa pe Sfantul Atanasie al III-lea Patelarie, care a pastorit la Galati vreme de 12 ani, in veacul al XVII-lea.’.

Prea Sfintitul Episcop Casian a mentionat si faptul ca aducerea raclei Sfantului Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie a fost posibila in urma intelegerilor facute cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, cu Inalt Prea Sfintitul Nicodim al Ucrainei si cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

‘Astazi, in ziua Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir, Sfantul Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie a ajuns acasa la Galati, dupa 350 de ani. Veniti la inchinare cu flori de toamna si busuioc la moastele dragului nostru Sfant Ierarh.’, a glasuit Prea Sfintitul Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente