Sărbătoare luminoasă la poalele Caraimanului

Sute de credincioși au participat, vineri, 14 septembrie 2012, la hramul Mănăstirii ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Caraiman, din județul Prahova. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat pelerinii și monahii acestui așezământ monahal, informează Ziarul Lumina.

Mănăstirea ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Bușteni este frumos amplasată într-o poiană, înconjurată de o pădure seculară, iar frumusețea peisajului este întregită de minunata vedere a crucii din vârful Caraimanului. Mănăstirea este vizitată de credincioși în preajma marilor sărbători ale Bisericii, dar mai cu seamă cu ocazia hramului, pe 14 septembrie, când este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci. Anul acesta, obștea monahală și credincioșii din împrejurimi s-au bucurat de prezența Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci se face cu post și aducere aminte a Răstignirii Domnului, însă sărbătorirea liturgică este una frumoasă și luminoasă.

Slujba s-a oficiat în curtea lăcașului de rugăciune, pe un podium, pentru ca și mulțimea de credincioși să participe și să se bucure de prezența slujitorilor. A săvârșit Sfânta Liturghie Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Constantin Naclad, de la Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, părintele protopop Costică Dumitru de la Protoieria Câmpina, părintele protosinghel David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman și exarhul mănăstirilor din zona de munte a județului Prahova, precum și alți preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a arătat în cuvântul de învățătură că Sfânta Cruce este în Biserică izvor de putere și întărire pentru că este nedespărțită de Mântuitorul Hristos: ‘Crucea este semnul iubirii care biruiește păcatul și moartea. Aceasta ne arată de ce în noaptea de Paști noi nu ascundem crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, ci preotul sau arhiereul ridică Sfânta Cruce în văzul tuturor, adaugă lumânarea Învierii și spune ‘Hristos a înviat!’, iar poporul răspunde ‘Adevărat a înviat!’. De aceea noi cântăm atunci, ‘Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm!’, și arătăm că Sfânta Cruce este nedespărțită de Înviere. Puterea Învierii era ascunsă în Sfânta Cruce ca iubire jertfelnică, ca ascultare smerită față de Dumnezeu și dragoste jertfelnică, iar Sfânta Înviere arată slava crucii’.

În Biserica Ortodoxă, crucea este cinstită ca semn al puterii lui Dumnezeu, dar și ca lemn dătător de viață pe care a fost răstignit Hristos. ‘Biserica Ortodoxă acordă multă cinstire Sfintei Cruci, cinstire care de fapt vine din puterea lui Dumnezeu, care se concentrează în lemnul și în semnul Sfintei Cruci. Fără Hristos, crucea nu înseamnă nimic, dar cu Hristos crucea îl reprezintă pe Hristos. Când ne închinăm Sfintei Cruci, de fapt cinstim pe Hristos răstignit pe Sfânta Cruce și înviat, după cum atunci când sărutăm icoanele sfinte din biserică, cinstim sfinții care au fost pictați pe icoane. La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci nu cinstim numai semnul Sfintei Cruci, ci și Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul’, a spus Patriarhul României.

Părintele Gherontie Puiu a fost hirotesit protosinghel

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Gherontie Puiu, ctitorul Mănăstirii Caraiman. ‘Părintele Gherontie a ales ca această mănăstire să fie aici, aproape de crucea de pe Caraiman. Maica Domnului l-a îndemnat să facă aici o mănăstire, și iată, părintele vede cum crește mănăstirea aceasta și lumea vine să se roage și să se închine aici și să găsească în Sfânta Cruce putere de a purta crucea personală, care are înțelesul duhovnicesc de o anumită neputință, suferință, greutate a vieții și nefericire’, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Patriarhul României a mulțumit pentru veșmintele arhierești pe care le-a primit în dar din partea acestei obști monahale și a evidențiat activitatea bogată care se desfășoară în Centrul social-pastoral ‘Sfânta Cruce’ de aici, care a găzduit copii și tineri în tabere de creație creștină. Credincioșii prezenți la sărbătoare au primit iconițe cu praznicul Înălțarea Sfintei Cruci. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai vorbit și de necesitatea înălțării unei biserici în apropiere de crucea din vârful Caraiman, care să fie un loc de rugăciune, de adăpost și reculegere pentru pelerinii care urcă până acolo.

Comentarii Facebook


Știri recente