Sărbătoare la Schitul Moneasa

În Duminica a IV-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului efectuat o vizită pastorală la Schitul ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Moneasa, unde a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi și preoți, din care au făcut parte arhimandritul Ilarion Tăucean, exarhul mănăstirilor din Eparhia Aradului, protopopii Beni Ioja și Nicu Breda, arhimandritul Iustinian Tibil și preoți din parohiile învecinate, informează „Ziarul Lumina”.

În urmă cu câțiva ani, la inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în stațiunea turistică Moneasa se punea piatra de temelie a bisericii cu hramul ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, în jurul căreia se preconiza întemeierea unui schit monahal. Biserica de lemn a fost finalizată în scurt timp, astfel încât slujbele religioase în duminici și sărbători se săvârșesc aici cu regularitate, spre folosul sufletesc al celor ce îi trec pragul.

Duminica aceasta, întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, a vizitat acest lăcaș de închinăciune, a slujit Sfânta Liturghie și a adus cuvânt de mângâiere duhovnicească celor prezenți la slujbă.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înalt Preasfințitul Timotei a arătat că zilele trecute s-a făcut întru cuvenită evlavie pomenirea Sfinților Apostoli, între care corifeii, Sfinții Petru și Pavel, sunt ocrotitorii așezământului monahal, cu cinstirea pentru viața lor exemplară, până la mucenicie.

‘Propovăduirea lor până la marginile lumii cunoscute în vremea aceea însuma împărăția romană în cadrul căreia ei năzuiau spre Împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul Însuși a câștigat în hotarele împărăției pământești un om însemnat al acesteia, ale cărui virtuți le-a prețuit pe măsură, după cum istorisește pericopa evanghelică duminicală din Evanghelia de la Matei, capitolul 8, despre vindecarea slujitorului sutașului din Capernaum. Încă și pericopa Apostolului zilei, despre însemnătatea credinței arătate prin fapte bune, este adresată tocmai romanilor (Rom. cap. 6), stăpânitori vremelnici peste alte neamuri. Într-o paralelă, citirile menționate arată, pe de o parte, vindecarea trupească, iar pe de alta, pe cea sufletească, potrivit cuvintelor Sfântului Pavel, că plata păcatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viața veșnică’, a arătat între altele Înalt Preasfințitul Părinte Timotei.

Ierarhul a evidențiat apoi și faptul că anul acesta, închinat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, face mai actuală învățătura duminicii despre grija pe care cei sănătoși trebuie să o dovedească față de cei suferinzi, atât trupește, cât și sufletește. De asemenea, a arătat că tot în această zi se face pomenirea Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian, romani înșiși, vestiți pentru dăruirea lor, și a Sfântului Ierarh român Leontie de la Rădăuți, de la care fiecare este dator a lua dar din darurile lor, primite de la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente