Sărbătoare la Poiana Mare și Bobaița – Mehedinți

Credincioșii din Mitropolia Olteniei au avut parte în această perioadă de mai multe activități și evenimente pastorale, liturgice sau catehetice. Între acestea amintim întâlnirea preoților din Centrul parohial „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Parohiei Blejani – Scundu, județul Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”.

Luni, 10 iunie, la Centrul parohial „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Parohiei Blejani din comuna Scundu, județul Vâlcea, a avut loc întâlnirea cu preoții care desfășoară activități de parteneriat cu Fundația „World Vision” România – Biroul Zonal Vâlcea. Evenimentul a avut ca scop prezentarea proiectelor derulate în perioada ianuarie – mai 2013 la parohii, activități pentru copii și tineri, „Hristos împărtășit copiilor”, „Alege școala!”, proiectele desfășurate în parteneriat pentru perioada sărbătorii Învierii Domnului, activități pentru adulți, proiectul „Calea mântuirii”, activități de implicare socială/voluntariat, parteneriate locale cu alte parohii/școală/Grupul de Inițiativă/asociații comunitare/Administrația locală/ONG-uri.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute și o serie de proiecte ce se vor desfășura pe perioada vacanței de vară: sesiunea de încheiere a proiectului „Alege școala!” în Arhiepiscopia Râmnicului, în luna iulie, schimburi de experiență cu parohii din alte eparhii care derulează activități catehetice, luna iulie, organizarea taberei pentru copiii implicați în activități catehetice, după modelul taberelor din „Alege școala!” în luna august.

La întâlnire au participat Constantin Ionașcu, reprezentantul Fundației World Vision – Biroul Zonal Vâlcea, pr. Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea parohială, și preoți din parohiile Blejani, Troianu, Gorunești, Urși-Popești, Mihăești, Ciorăști, Frâncești.

Conferință despre suferință

La finele săptămânii trecute, actorul și regizorul Dan Puric a susținut, la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, conferința pe tema „Despre suferință”. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, din inițiativa preotului capelan Tinel Dudău. La conferință au fost prezente câteva sute de persoane, cadre medicale, pacienți, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, invitat alături de cunoscutul actor, Virginia Dianu, managerul unității medicale, împreună cu ceilalți directori, preoți din județul Dolj și nu numai, pr. Cornel Pîrvu, protopop al Protoieriei Băilești, arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, și reprezentanți ai autorităților locale.

„În clipa în care te-a cuprins suferința, vezi altceva. Suferința e biologie, nu ține cont de nimic. Suferința n-are sens. Tu îi dai sens și o faci scară spre Dumnezeu, prin credință. Suferința te deschide, te face să vezi altfel, este ca actul de îndrăgostire. Sfinții Apostoli au descoperit cunoașterea prin durere. «Suferă și pătimește, și-ai s-auzi iarba cum crește», este un vers popular cules de Mihai Eminescu”, a spus Dan Puric în conferință.

Biserica de la Bobaița resfințită

Credincioșii parohiei mehedințene Bobaița au avut parte de o aleasă bucurie duhovnicească, prilejuită de resfințirea bisericii satului, în cea de a VI-a duminică de după Învierea Domnului. Sfântul lăcaș a fost sfințit pentru prima dată în urmă cu 102 ani de episcopul Ghenadie al Râmnicului. În ultimii ani, pr. paroh Lucian Colibășanu a inițiat și coordonat ample lucrări de restaurare a sfântului lăcaș, încununarea acestor osteneli făcându-se duminică, 9 iunie, prin slujba de resfințire săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Pentru strădania depusă în înfrumusețarea sfântului lăcaș, principalii donatori au primit din partea PS Părinte hrisoave de recunoștință, iar preotul paroh a fost cinstit cu distincția bisericească de iconom. La eveniment au fost prezenți preoți din parohiile învecinate și din Drobeta-Turnu Severin. O prezență aparte a fost pr. Dumitru Iliescu, fost preot la Bobaița în urmă cu aproape 30 de ani. Sfinția sa le-a vorbit celor prezenți despre cei 23 de preoți care au slujit în Parohia Bobaița și a ținut să evidențieze eforturile făcute de slujitorii sfintelor altare ca bisericile să fie îngrijite și restaurate.

Biserica din Bobaița s-a zidit între anii 1900 și 1911 și a fost pictată între anii 1971 și 1972, prin contribuția credincioșilor și însemnatul concurs moral și material al prof. univ. Dumitru Drăghicescu și al soției sale, Vasilica. A fost sfințită de către episcopul Ghenadie Georgescu în data de 20 iunie 1911. Din cauza degradărilor suferite de-a lungul timpului, între anii 2011 și 2013, s-au efectuat următoarele lucrări: s-a vopsit acoperișul, s-a realizat o nouă tencuială exterioară, s-a montat la intrare o ușă de stejar, s-a schimbat tâmplăria, s-a restaurat pictura, s-a construit un nou gard la stradă, s-a restaurat pictura din interior și exterior și s-a achiziționat un nou clopot. Toate aceste lucrări s-au realizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Malovăț, dimpreună cu enoriașii Parohiei Bobaița.

Comentarii Facebook


Știri recente