Sărbătoare la Parohiile Șimian I și II din Episcopia Severinului și Strehaiei

Pe 26 februarie 2012 Biserica Ortodoxă serbează Lăsata secului de brânză, eveniment premergător începutului Postului Sfintelor Paști.

În această duminică, credincioșii parohiilor Șimian I și II așteaptă cu bucurie în mijlocul lor pe Arhipăstorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Înalta vizită pastorală este prilejuită de solicitudinea ierarhului mehedințean față de viața spirituală a fiilor Eparhiei, precum și de dorința de a intra în contact nemijlocit cu credincioșii care formează organismul viu al Bisericii.

Astfel, preoții Ion Nedela și Constantin Istrate fac aleasă chemare tuturor enoriașilor în vederea participării la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească ce se va oficia duminică, 26 februarie, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Șimian.

Alături de Preasfințitul Părinte va sluji un întreg sobor de preoți diaconi, în timp ce la strană vor fi date răspunsurile de către Grupul Psaltic al Catedralei Episcopale din municipiu.

Sfântul locaș de cult din parohia Șimian a fost construit în anii 1903-1906 și a fost sfințit de către Preasfințitul Vartolomeu, Episcopul Râmnicului Noului Severin.

Biserica a fost sfințită pentru prima dată pe 15 august 1906 de către protoiereul județului, iconom stavrofor Dimitrie Goliciu, așa cum mărturisește pisania de la intrarea în sfântul lăcaș.

Deși s-a mai curățat o dată pictura în anul 1955, de abia între anii 1999 – 2010 s-au făcut reparații de amploare la acoperiș, precum și la tencuielile interioare și exterioare. Restaurarea recentă a picturii s-a realizat sub purtarea de grijă a preoților slujitori Gheorghe Puiu Ciolan, trecut la cele veșnice, Ion Nedelea și Constantin Istrate, și prin măiestria pictorului Nicolae Vâlcu.

Pe 24 octombrie 2010, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost resfințită.

Pentru a întregi bucuria prilejuită de evenimentul resfințirii, Preasfințitul Nicodim a acordat celor doi preoți slujitori, Ion Nedelea și Constantin Istrate, rangul de iconom stavrofor, precum și gramate și hrisoave de recunoștință pentru autoritățile locale și alți oameni de bine care au ajutat la restaurarea sfântului lăcaș de închinare și rugăciune.

Comentarii Facebook


Știri recente