Sărbătoare la parohiile Cotroceni și Bumbăcari

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va sfinți duminica aceasta, 13 mai 2012, Biserica cu hramurile ‘Sfântul Vasile cel Mare’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ a Parohiei Cotroceni din București. De asemenea, și pictura bisericii Parohiei Bumbăcari din București va fi sfințită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La cele două lăcașuri de rugăciune au fost făcute în ultimii ani mai multe lucrări de restaurare și înfrumusețare. Biserica Parohiei Cotroceni, așezată la începutul cartierului Drumul Taberei, a fost readusă la frumusețea începuturilor, pictura a fost restaurată, iar în interior a fost montată o pardoseală de marmură. ‘După 73 de ani, de când a fost sfințită, din nou biserica noastră îmbracă haine de sărbătoare, pentru că duminică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va săvârși slujba de târnosire în urma unor ample lucrări de restaurare, care au durat 2 ani. Pictura a fost curățată în întregime, instalația electrică schimbată cu una modernă și performantă și a fost montată o pardoseală de marmură mai durabilă. Această biserică este căutată de mulți credincioși și am dorit ca, pe lângă frumusețea slujbelor, să le oferim și un spațiu duhovnicesc frumos’, ne-a spus părintele Valentin Ștefan, preot paroh la Parohia Cotroceni. Înaintea slujbei de târnosire și a Sfintei Liturghii care vor fi săvârșite de Patriarhul României, duminică va fi oficiată și slujba Aghesmei mici în agheasmatarul din curtea lăcașului de unde credincioșii pot lua apă sfințită’, a declarat părintele paroh Valentin Ștefan, de la Parohia Cotroceni. Biserica a fost ridicată, începând cu anul 1930, în apropierea Palatului Cotroceni, la inițiativa preotului Vasile Bărbieru, iar lucrările au fost isprăvite în anul 1939, când a fost sfințită. În august 1951, biserica a fost resfințită de patriarhul Justinian și când a primit hramurile ‘Sfântul Vasile cel Mare’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, potrivit Ziarul Lumina.

În haine de sărbătoare se va afla duminică și biserica Parohiei Bumbăcari din București, care are hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Ioan Botezătorul’. Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul va sfinți pictura și catapeteasma lăcașului, care au fost restaurate în ultimii doi ani. ‘Biserica a fost sfințită în anul 1940 și anul acesta se împlinesc 72 de ani de la acest moment de sărbătoare. Biserica Parohiei Bumbăcari este în formă de cruce și are arhitectura Mănăstirii vâlcene Arnota. Este pictată de părintele Sofian Boghiu și de Olga Greceanu, iar timp de doi ani s-a restaurat integral această frumoasă pictură. Anul acesta am restaurat și catapeteasma, care a fost îmbrăcată cu foiță de aur și toate icoanele au fost înlocuite. De asemenea, am montat și o pardoseală de marmură și am realizat mai multe icoane în mozaic și vitralii’, a spus părintele paroh Ion Săsăreanu de la Parohia Bumbăcari.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…