Sărbătoare la Parohia Mănăstirea Albă din Curtișoara, Episcopia Slatinei și Romanaților

Duminică 8 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Mănăstirea Albă din com. Curtișoara, prilej cu care a hirotonit diacon pe tânărul teolog Cristian-Mirel Turmacu, informează episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat faptul că „Mântuitorul Hristos și-a început activitatea în lume cu aceleași cuvinte pe care Sfântul Ioan Botezătorul le adresa mulțimilor pe malul Iordanului: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor». La care Împărăție se refereau, pentru că, iată, au trecut 2000 de ani de atunci?! Se refereau la Împărăția lui Dumnezeu care trebuie să înceapă încă de pe pământ. Hristos nu a venit pentru împărăția aceasta lumească, ci S-a întrupat ca să aducă cerul pe pământ. De aceea, toate lucrurile care nouă ni se par extrem de necesare, indispensabile, par la Dumnezeu atât de neimportante. De ce? Pentru că Dumnezeu le privește pe toate în perspectiva cerului.

Potrivit logicii noastre pământești, cel mai de preț lucru pe care-l avem noi oamenii este, cu siguranță, viața. Știți însă ce prețuiește Hristos cel mai mult la noi? A-ți da viața! Înțelegeți acum de ce Hristos, având de ales între viața de aici a Sfântului Ioan Botezătorul și cealaltă, a ales-o pe cea de dincolo? Pentru că la El este mai de preț să-ți dai viața: fie închinându-ți-o Lui „din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta” (Mc. 12, 29), fie jertfindu-ți-o pentru aproapele: „mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi” (In. 15, 13). Iată că, alta este logica dumnezeirii și alta este logica lui Dumnezeu!

Ce cuvânt mai concludent doriți, decât Fericirile, pe care le cântăm la fiecare Sfântă Liturghie? Auziți pe cine fericește Dumnezeu: pe cei săraci cu duhul, pe cei care plâng, pe cei nedreptățiți, pe ce prigoniți pentru dreptate, pe cei ce flămânzesc și însetoșează de dreptate ș.a. Așadar, să înțelegem și noi că trebuie să revenim la această logică dumnezeiască, chiar dacă trăim pe pământ”.

La final, Părintele Paroh Mirel Turmacu a înmânat Preasfințitului Sebastian un Act Parohial de Recunoștință pentru sprijinul acordat parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente