Sărbătoare la Mănăstirea Țigănești

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României s-a aflat, astăzi, 15 august 2012, în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Țigănești din județul Ilfov care și-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a sfințit în cursul dimineții altarul de vară al mănăstiri. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

Maica Domnului a devenit icoana Bisericii care ne mută din viața aceasta pământească la viața cerească

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul României a explicat importanța cinstirii Maicii Domnului pentru viața Bisericii: ‘Prăznuim astăzi Adormirea Maicii Domnului, trecerea ei prin moarte, dar și mutarea ei la cer, pentru că nu putea rămâne în stricăciune trupul din care s-a Întrupat Dumnezeu Fiul Iisus Hristos care a biruit moartea prin Înviere. Deci, Maica Domnului prevestește această mutare care este o schimbare a modului de existență. Trece de la existența pământească în care domină fenomenele compunerii și descompunerii la viața cerească în care sufletul și trupul fiind într-o unitate desăvârșită vor participa la slava, bucuria și fericirea Mântuitorului Iisus Hristos, la Slava Preasfintei Treimi și la bucuria îngerilor. De aceea, Maica Domnului a devenit icoana Bisericii care ne mută din viața aceasta pământească la viața cerească’.

Părintele Patriarh a mai explicat motivele pentru care, la Adormirea Maicii Domnului se citește textul evanghelic despre Maria și Marta, surorile lui Lazăr.

„Maria din Evanghelia de astăzi are asemănare cu Maica Domnului pentru că Maica Domnului a ascultat cuvântul lui Dumnezeu când se afla la templu și s-a pregătit să devină casă sau chivot a lui Dumnezeu Cuvântul care Se va Întrupa din ea pentru mântuirea lumii. Atât de mult a ascultat cuvântul lui Dumnezeu Fecioara Maria încât L-a interiorizat. Cuvântul S-a sălășluit în ea mai întâi prin ascultarea cuvintelor Sfintei Scripturi și apoi prin lucrarea Duhului Sfânt, prin zămilirea lui Dumnezeu Cuvântul ca Om din Maica Domnului, din Fecioara Maria și prin Nașterea Lui din ea. Evanghelia a fost rânduită de biserică nu atât pentru coincidența de nume între Maria, sora Martei, și Maria mama lui Iisus, ci pentru că o femeie din popor când L-a auzit vorbind pe Iisus, pe El, pe Fiul, a cinstit-o pe Maica Domnului deși ea nu era de față. L-a auzit vorbind cu mult înțelepciune și femeia s-a gândit la fericirea mamei care are un fiu atât de sfânt, de înțelept”, a spus Patriarhul României.

După trei zile, mormântul Maicii Domnului a fost găsit gol. Părinții învață, și noi mărturisim, că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost ridicată cu trupul la ceruri. Părintele Patriarh a explicat și felul în care tradiția Bisericii a reținut acest moment și semnificațiile sale.

„Noi comemorăm sau pomenim atât Adormirea ei ca orice om, pentru că toți oamenii mor în Adam și vor Învia în Hristos, cât și faptul că ea nu a rămas în mormânt pentru totdeauna, ci la trei zile când a fost vizitat mormântui ei s-a constatat că a fost ridicată la cer. Au rămas în raclă numai veșmintele de înmormântare. De ce? Pentru că se cuvenea ca trupul din care S-a întrupat Dumnezeu Cuvântul Cel Veșnic Viu să nu fie dat stricăciunii, ci să fie ridicat la Cer de către Dumnezeu Fiul, de către Mântuitorul Iius Hristos. De aceea în icoana Adormirii Maicii Domnului vedem pe Maica Domnului pe catafalc înconjurată de Sfinții Apostoli, de femei credinciose, de bărbați credicioși și de îngeri arătând deodată în plus că îngerii o cinstesc pe Maica Domnului care este mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Maica Domnului – bucuria celor necăjiți

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai arătat că Maica Domnului este mijlocitoarea creștinilor în fața Tronului Ceresc și de aceea poporul drept credincios o cinstește în mod deosebit: ‘Maica Domnului este cinstită în primul rând pentru că este Maica Mântuitorului lumii, dar și pentru că poporul a simțit și simte ajutorul ei în viață. Ea este ocrotitoarea copiilor și a părinților, a familiei în general, ocrotitoarea fecioarelor, a surorilor și maicilor din mănăstiri, precum și a tuturor monahilor care trăiesc în feciorie. De asemenea, Maica Domnului este ocrotitoarea săracilor, bolnavilor, celor îndoliați și este iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i iubește nimeni, pentru cei singuri, abandonați și uitați. Maica Domnului arată iubire de mamă, iubire milostivă, iubire cu smerenie în sensul că este iubire darnică, grabnic ajutătoare care nu cere nimic în schimb. Este bunătate revărsată din preaplinul bunătății harului lui Dumnezeu care sălășluiește în ea. De aceea, o considerăm bucuria celor necăjiți’.

Bicentenarul Bisericii Mănăstirii Țigănești

Aflat la hramul Mănăstirii Țăgănești, a cărei obște sărbătorește 200 de ani de la sfințirea bisericii mari, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat, înainte de Sfânta Liturghie, Altarul de vară din curtea așezământului. De asemenea, au fost binecuvântate și celelalte lucrări de înfrumusețare și înnoire realizate în ultimul timp în Mănăstire.

„Această lucrare făcută cu prilej aniversar are o deosebită importanță pentru că o comemorare a unor persoane vrednice trecute la Domnul sau o aniversare a unor momente solemne înseamnă în primul rând rugăciune, dar și o înnoire, o completare a ceea ce a fost făcut de înaintași. Îi respectăm pe înaintași nu doar aducându-ne aminte cu emoție și evlavie de ei, ci și continuând lucrarea lor. Cea mai frumoasă cinstire a înaintașilor este păstrarea a ceea ce ei au făcut, patrimoniul spiritual și material moștenit de la ei, dar și întregirea prin vrednicia unor lucrări care înfrumusețează ceea ce ei au început”, a spus Patriarhul României.

Patriarhul României l-a hirotesit protosinghel pe părintele ieromonah Calinic, duhovnicul Mănăstirii Țigănești, după care i-a oferit maicii starețe, stavrofora Eufimia, ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit mai multe ordine, distincții și diplome persoanelor care au susținut lucrările realizate la mănăstire. Din partea obștii monahale a Mănăstirii Țigănești, Patriarhul României a primit o icoană ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului.

Mănăstirea Țigănești este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din apropierea Bucureștiului, fiind situată în mijlocul unui cadru pitoresc, la jumătatea distanței dintre București și Ploiești, la 3 km de comuna Ciolpani.

Comentarii Facebook


Știri recente