Sărbătoare la Mănăstirea Techirghiol din Constanța

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat, ieri, 27 iulie 2012, la Mănăstirea ‘Sfânta Maria’ – Techirghiol, unde a fost prăznuit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără de arginți, ocrotitorul acestui așezământ, unde se află și un centru de tratament. Preafericirea Sa a sfințit cu această ocazie și o icoană în mozaic a Sfântului Pantelimon, informează Ziarul Lumina.

Patriarhul României a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, într-un altar de vară amenajat în curtea mănăstirii. La sfânta slujbă au participat pelerini și credincioși care sunt găzduiți la centrul de tratament al Mănăstirii Techirghiol. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit o icoană a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon care va rămâne spre închinare lângă statuia sfântului, din curtea mănăstirii.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a vorbit despre viața Sfântului Mucenic Pantelimon și despre convertirea lui la credință. ‘Sfântul Pantelimon se numea în tinerețe Pantoleon, adică ‘cel asemenea leului’. Părinții lui erau oameni cu stare, tatăl său era senator roman și un om cunoscut, însă era păgân, iar mama sa Eugula era creștină și în taină l-a învățat adevărul credinței creștine pe acest tânăr deștept și dornic să învețe. A trăit pe vremea împăratului Maximian 286-305, care a fost un împărat persecutor și a fost martorul suferinței creștinilor’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Sfântul Mucenic Pantelimon, doctorul care a crezut în Dumnezeu, reprezintă pentru mulți o pildă de îmbinare între știința medicală și lucrarea lui Dumnezeu. Convertirea lui s-a realizat treptat, prin luminarea minții și dovedirea puterii credinței. Drumul lui Pantelimon fost schimbat de întâlnirea cu Sfântul Ermolae, care a înțeles calitatea nobilă a sufletului lui Pantelimon. ‘De la Ermolae, Pantelimon a învățat că puterea vindecătoare vine de la Hristos Domnul, nu doar din știința medicului și de aceea el a început să creadă mai puternic în Hristos. Cu știința medicală a unit știința duhovnicească a credinței. Într-o zi, tânărul Pantelimon a văzut un copil care murise, fiind mușcat de o viperă. Rugându-se lui Hristos, copilul a înviat, iar vipera a murit. Văzând această putere dătătoare de viață a lui Hristos, s-a întors la Ermolae și a fost botezat și s-a umplut de darul vindecării bolilor sufletești și trupești’, a explicat Preafericirea Sa. Sfântul Pantelimon a fost un tămăduitor al bolilor și suferinței, iar la vremea mărturisirii sale nu s-a lepădat de Hristos, ci a ales chinurile cumplite și moartea. Preafericirea Sa a arătat că în decursul secolelor sfântul s-a arătat milostiv față de cei care i-au cerut ajutorul.

‘Cel întru totul milostiv să ne ajute să fim și noi milostivi și să putem ajuta pe cei săraci, bolnavi și suferinzi cu rugăciunea, cu o vorbă bună, cu o bucată de pâine, cu un bănuț pentru un medicament. Este mare nevoie să ne gândim și la cei care suferă. Dacă noi suntem sănătoși, atunci să mulțumim lui Dumnezeu pentru sănătate și în același timp să ne rugăm și pentru sănătatea celor din jurul nostru. Dacă ajutăm pe cei bolnavi, îi vizităm, arătăm milostivire față de ei, așa cum a arătat Sfântul Pantelimon, atunci simțim și noi bucuria prezenței lui Hristos Cel Milostiv în viața noastră și devenim mâinile iubirii milostive ale lui Hristos față de semenii noștri’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente