Sărbătoare la Mănăstirea Ivănești din județul Vaslui

Mănăstirea ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ – Ivănești din județul Vaslui a îmbrăcat duminică, 24 iunie 2012, straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. La acest eveniment au participat credincioși din toate zonele județului Vaslui.

Obștea Mănăstirii Ivănești din județul Vaslui a trăit ieri marea bucurie a serbării hramului, în prezența a sute de pelerini. Sărbătoarea a fost încununată de prezența Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, care a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de 25 de preoți și diaconi. După cum ne-a relatat pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, în cadrul slujbei s-au citit rugăciuni pentru ploaie. ‘Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru noi bucuria vieții și a familiei. Părinții sfântului, Zaharia și Elisabeta, au primit veste de la Dumnezeu că vor primi prunc, pe Sfântul Ioan. Îngerul Domnului a vestit la templu nașterea Sfântului Ioan, dar Zaharia a crezut că este vorba despre o incertitudine. De aceea, Dumnezeu l-a lăsat pe Zaharia fără grai. Zaharia și familia sa nu au crezut că se va putea întâmpla să aibă un fiu, însă Dumnezeu le-a oferit în dar copilul, care înseamnă binecuvântare. Această bucurie, care avea să se reverse peste toată creștinătatea, s-a revărsat și asupra zonei Vasluiului. Dumnezeu a rânduit ca la Poiana Borș, numită așa după denumirea topografică a locului, o familie să doneze un teren pentru construirea unei biserici. La început a fost înălțat un paraclis, apoi s-au ridicat anexele, iar acum se construiește o biserică mare din zid în cinstea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Nădăjduim că biserica va fi ridicată, mai ales că foarte mulți credincioși vin la această mănăstire pentru a-și clădi latura sufletească. Oamenii care ajută la ridicarea sfântului lăcaș depun o jertfă care ajută la mântuire’, a relatat pr. protopop Vasile Pârcălabu.

‘La bisericile din zona noastră hramul constituie o sărbătoare de suflet’

Preasfințitul Corneliu a adresat un cuvânt de învățătură despre semnificațiile sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind însemnătatea venirii în lume a Înaintemergătorului Domnului. ‘Preasfinția Sa a remarcat că familia creștină trebuie să dea naștere la copii, pentru dăinuirea neamului noastru. Familia vie este cea care are copii. În acești copii se investește cultura și credința în Dumnezeu, care va rodi prin sufletele lor și care nădăjduim că vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. În continuare, PS Corneliu a amintit de lucrările care se desfășoară la Mănăstirea Ivănești, dând ca exemplu obștea acestei așezări monahale, pentru tenacitatea și spiritul de sacrificiu pe care îl depune la ridicarea noii biserici. La bisericile din zona noastră hramul constituie o sărbătoare de suflet, un moment deosebit, unde majoritatea credincioșilor vin să se roage și să jertfească din bunurile lor ca ofrande. M-am bucurat că astăzi (n.r. ieri) au venit la mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul sute de credincioși. Oamenii s-au bucurat de ospățul duhovnicesc reprezentat de Sfânta Liturghie și de rugăciunile pentru ploaie. De asemenea, în ultima parte a programului, toți pelerinii au participat la o agapă frățească, într-o ambianță de credincioșie și de respect față de Dumnezeu’, a adăugat pr. protopop Vasile Pârcălabu.

Așezare monahală înființată la cererea credincioșilor

Mănăstirea Ivănești este situată în comuna Ivănești, la 35 de kilometri vest de orașul Vaslui și la 3,5 kilometri de șoseaua națională DN 2F Vaslui-Bacău (la 54 kilometri distanță de orașul Bacău). Așezământul este construit pe un platou înalt, înconjurat la N-V de pădure de foioase, iar în partea de S-V există în depărtare un tablou pitoresc, cu satele comunei Voinești în vale. Mănăstirea ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ a fost înființată în anul 2000, la cererea credincioșilor din comuna Ivănești. Familia Ion și Maria Plăcintă a donat 7 hectare de teren pentru construirea complexului monahal. Pe 13 august 2000 s-a pus piatra de temelie de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim, iar în luna martie 2001 au venit primele trei maici și ieromonahul Irineu Sandu, fiind trimiși cu ascultare să trudească pentru ridicarea mănăstirii de către arhim. Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț. Începutul a fost foarte greu, nefiind nicio construcție ridicată. În mănăstire sunt acum 16 viețuitoare, păstorite de monahia Antonia Chiriac, care se bucură de liniște și trăire duhovnicească.

Pe data de 24 iunie 2009, PS Corneliu a pus piatra de temelie pentru noua biserică. Această construcție va fi ridicată din cărămidă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…