Sărbătoare la Mănăstirea Cernica

Ieri, 3 decembrie 2009, de ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Cernica a fost oficiată de către IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, informează ‘Ziarul Lumina’.

Sărbătoarea închinată Sfântului Gheorghe de la Mănăstirea Cernica a început miercuri, 2 decembrie, cu slujba Privegherii.

Ieri, la sărbătoarea de la Mănăstirea Cernica au participat stareții și starețele mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Cei peste 400 de credincioși prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de către IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat viața și importanța activității duhovnicești ale acestui sfânt. „Atunci când se părăseau bisericile, mai ales după sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, au existat apostoli ai vieții spirituale și duhovnicești atât în Sfântul Munte Athos, dar mai ales în sfintele mănăstiri din Moldova și Țara Românească. Acești apostoli smeriți s-au rugat mult ca să înțeleagă încă de aici de pe pământ care este scopul fericirilor pe care Mântuitorul ni le-a dăruit ca promisiune, ca pregustare în lumea aceasta și ca dar în viața veșnică”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Sfânt luminător și luminat în viață prin lucrarea lui”

Înalt Preasfinția Sa a evidențiat că au existat, există și vor exista persoane care se roagă mult și că între aceștia există persoane care se roagă tot timpul. Îndeosebi aceste persoane sunt călugării și călugărițele. IPS Casian a arătat că regina sau corolarul tuturor rugăciunilor este rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos, care se rostește cu profunzimea gândirii, liniștii și a păcii sufletești.

IPS Casian a explicat celor prezenți că primul sfânt care a sfințit locul acesta de la Cernica și l-a luminat și l-a încredințat lui Dumnezeu, care luminează viața nostră, este Sfântul Preacuvios Părintele Gheorghe, cunoscut ca stareț al Mănăstiri Cernica și mai apoi și Mănăstirii Căldărușani. „Este o binefacere deosebită pentru viața Bisericii poporului român prezența unui sfânt luminător și luminat în viața lui prin lucrarea lui și prin moștenirea lui și acum prin sfințenia lui care se adresează tuturor creștinilor, nu numai românilor”, a mai spus IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Sfântul Cuvios Gheorghe s-a născut în anul 1730, într-o familie de binecredincioși ardeleni din Săliștea Sibiului. A devenit călugăr în 1752 și preot în 1754. În anul 1781, Sfântul Cuvios Gheorghe a pornit către Athos, însă a fost oprit la București de mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787), care, prin multe insistențe, l-a determinat să primească a revigora viața monahală din Schitul Cernica.

A fost înmormântat la Mănăstirea Cernica, în fața Bisericii „Sfântul Lazăr”, zidită de el în 1804. La 21 octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea cuviosului stareț Gheorghe, iar proclamarea canonizării a avut loc la Mănăstirea Cernica la 3 decembrie 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…