Sărbătoare la Mănăstirea Berivoi

Mica obște a Mănăstirii Berivoi, veche vatră monahală din Țara Făgărașului, dar și mulți dintre credincioșii localităților învecinate, au primit astăzi vizita pastorală a Mitropolitului Ardealului, ÎPS Părinte Laurențiu. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, la care au fost pomeniți și ctitorii vechii mănăstiri, distrusă de armata austro-ungară în secolul optsprezece și reconstruită imediat după Revoluție, informează TRINITAS TV.

Așezată pe malul râului Berivoi, Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei este una din cele peste două sute de mănăstiri distruse de generalul Bukov, în încercarea de a impune forțat catolicismul în Ardeal. Demolată din temelii în anul 1761, așezarea monahală, dar și viețuitorii uciși de trupele austro-ungare, au rămas în amintirea localnicilor, care au hotărât reconstruirea și redeschiderea vechii mănăstiri în anul 1993.

Mănăstirea a fost reconstruită cu ajutorul credincioșilor din Țara Făgărașului, care vin aici în fiecare duminică și sărbătoare, deși așezământul este retras.

Noua biserică a mănăstirii a fost lucrată în stil brâncovenesc, ca de altfel întregul ansamblu monahal de la Berivoii Mari. Acesta a fost gândit si proiectat după modelul cetăților fortificate, cu câte un bastion în fiecare din cele patru colțuri și cu biserica în centrul ansamblului.

Comentarii Facebook


Știri recente