Sărbătoare la mănăstirea argeșeană Cetățuia

Astăzi este ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, Argeș. În mod deosebit, acest cuvios este prăznuit la Mănăstirea Cetățuia, unde se păstrează moaștele sfântului. Sfântul Ioanichie este unul dintre cei mai renumiți sihaștri din secolul al XVII-lea. El este considerat protector al familiei și mijlocitor pentru părinții care nu pot avea copii.

După cum informează „Ziarul Lumina”, numeroși pelerini, fii duhovnicești ai Mănăstirii Cetățuia și preoți din împrejurimi au participat aseară la slujba Privegherii Mari, săvârșită cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, Argeș. Astăzi, Sfânta Liturghie este săvârșită de Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, în biserica de lemn a Mănăstirii Cetățuia. Întrucât s-au finalizat lucrările de pictură la lăcașul de cult, sfințit în anul 2004, astăzi este oficiată și slujba de sfințire a picturii.

Sfântul Ioanichie, sfătuitor al domnilor români

Cuviosul Ioanichie cel Nou s-a născut din părinți evlavioși, trăitori în ținutul Muscelului. Din tinerețe, ascultând chemarea lui Hristos, s-a despărțit de toate plăcerile și ispitele lumii deșarte și s-a retras în Mănăstirea Cetățuia de pe valea Dâmboviței, unde s-a călugărit și a deprins de la părinții îmbunătățiți ai așezământului primele reguli ale vieții ascetice. Timp de aproape 50 de ani, Cuviosul Ioanichie s-a nevoit într-una din peșterile Muntelui Negru-Vodă. Întrucât peștera în care s-a retras era într-un loc inaccesibil, nimeni nu a putut consemna din faptele și nevoințele sale. O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine și apă. De asemenea, starețul mănăstirii, duminica, după Sfânta Liturghie, îi aducea merinde pentru suflet, Sfintele Taine. ‘Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou a fost un sfătuitor al voievodului Mihai Viteazul, care după bătălia de la Călugăreni a stat în Mănăstirea Cetățuia trei luni, iar apoi, când sfântul se nevoia în peșteră, venea să-i ceară sfat domnitorul Matei Basarab, dimpreună cu curtea sa’, a precizat părintele stareț al Mănăstirii Cetățuia, protosinghelul Modest Marian Ghinea.

Schimonahul Ioanichie, cunoscându-și dinainte sfârșitul, și-a încrustat pe peretele peșterii anul trecerii sale la Domnul, 1638. Așezat pe un pat de piatră, moaștele sfântului au rămas neatinse până în 1944 datorită unei pânze de păianjen țesute deasupra trupului, ca un epitaf. ‘În 1638, Sfântul Ioanichie a plecat la Domnul, iar în 1944 părintele Pimen Bărbieru, egumenul Schitului Cetățuia Negru-Vodă, cum era atunci denumită mănăstirea, văzând căzute mai multe tufișuri de la gura unei grote s-a coborât în peștera respectivă, aflată într-un perete abrupt de 14 metri, iar în jos fiind o prăpastie de aproximativ 100 de metri. Intrând în peștera respectivă dimpreună cu un alt monah, Isidor, au găsit culcate pe un pat de piatră moaștele Cuviosului Ioanichie schimonahul. Și acum se află scrijelite pe un perete cu litere chirilice inscripția: ‘Ioanichie schimonahul, 1638’. Moaștele sfântului au fost ținute în biserica rupestră a Mănăstirii Cetățuia din 1944 până în 1948. În acest an, moaștele au fost înmormântate lângă ușa bisericii rupestre. În 1996 am primit binecuvântarea ierarhului nostru spre a face un nou cimitir și atunci am redescoperit și cutia pe care scria: ‘Sfântul’. Întrucât maica Doroteia de la Mănăstirea Pasărea, care are acum 103 ani, este sora părintelui Pimen Bărbieru, cel care a găsit pe sfântul, am aflat că acolo se află moaștele Cuviosului Ioanichie schimonahul’, a mai spus părintele stareț al Mănăstirii Cetățuia. După anul 1990, moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie schimonahul au fost așezate în biserica mare a Mănăstirii Cetățuia.

Ocrotitor al familiei și mijlocitor pentru cei care nu pot avea copii

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou este considerat ocrotitor al familiilor și un mijlocitor al acelora care nu pot avea copii. Acest fapt este adeverit cu numeroasele minuni săvârșite în urma rugăciunilor către Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel. ‘Vă spun că multe minuni s-au întâmplat de când avem în biserică moaștele Sfântului Ioanichie. Și înainte de a le descoperi, știam de acel legământ al sfântului: ‘De rânduiala se va ține, aici nimic nu va lipsi’. Și ne făceam rânduiala noastră și astfel cu ajutorul lui Dumnezeu am primit de fiecare dată ceea ce a fost de trebuință pentru mănăstirea noastră. Că Sfântul Ioanichie cel Nou este protector al familiei, aceasta s-a aflat după redescoperirea moaștelor, când am rugat o familie de tineri ca să ne sculpteze o raclă de lemn. Persoanele respective au făcut timp îndelungat diverse tratamente pentru a avea copii. Și vă spun că după ce racla a fost sculptată, la nouă luni tânăra respectivă a născut primul copil, iar acum au trei copii, cu ajutorul și mijlocirea Sfântului Ioanichie. O altă persoană de la Baia Mare, auzind despre Sfântul Ioanichie, a dorit ca să-i picteze o icoană și la fel i s-a întâmplat acest lucru. Sunt familii care la un moment dat au ajuns la o stare de tensiune prea mare și din această pricină au ajuns să se despartă. Prin mijlocirea Sfântului Ioanichie aceste familii s-au reunit. Bucuria noastră cea mai mare o reprezintă și faptul că mulți dintre cei care au avut copii prin mijlocirea sfântului să ceară să boteze acești prunci lângă racla sfântului ca fii duhovnicești ai Sfântului Ioanichie’, a mărturisit părintele protosinghel Modest Marian Ghinea. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel Argeș este unul dintre cei mai renumiți sihaștri care au trăit și s-au rugat în Valea Chiliilor, în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Numele Văii Chiliilor vine de la numărul mare de pustnici care au viețuit în aceste locuri. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost canonizat în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009. Atunci s-a aprobat ca ziua de prăznuire a Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel să fie la 26 iulie. Proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a avut loc pe 26 septembrie 2009, odată cu ridicarea Eparhiei Argeșului și Muscelului la rangul de arhiepiscopie. Mănăstirea Cetățuia este așezată pe piscul unui munte pe Valea Chiliilor, la 25 km S-E de Câmpulung, pe drumul care vine dinspre Târgoviște.

Comentarii Facebook


Știri recente