Sărbătoare la Mănăstirea Arad-Gai

Praznicul Nașterii Maicii Domnului, prima sărbătoare din acest an bisericesc, a adunat sute de credincioși care au dorit să participe la hramul paraclisului din incinta Mănăstirii ‘Sfântul Simeon Stâlpnicul’, Arad-Gai, ctitorită de episcopul Sinesie Jivanovici al Aradului, între anii 1760 și 1762.

Slujbele au debutat de cu seară, prin oficierea Vecerniei cu Priveghere, și au fost încununate ieri, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Chiar dacă la începutul slujbei de seară, vremea a fost nefavorabilă și a plouat, încet-încet, curtea s-a umplut de credincioși dornici să se liniștească, să se încarce spiritual, închinându-se și înălțând rugăciuni Maicii Domnului.

‘În fiecare an, în data de 1, apoi 8 septembrie, vin cu mare drag la Sfânta Mănăstire Gai, unde simt că mă încarc, că primesc acea energie de care am nevoie pentru a trece peste toate greutățile’, a spus Elena Tomoioagă, o credincioasă care a venit tocmai din Baia-Mare pentru a participa la slujba oficiată la mănăstirea arădeană.

‘Cea mai sfântă între femei’

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Timotei a ținut să transmită către sufletele credincioșilor dragostea față de Biserică. Cu deosebire acum, la această sărbătoare închinată Maicii Domnului, ‘Mama Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cea mai sfântă între femei’, Înaltpreasfințitul Timotei s-a adresat mamelor, cărora le-a transmis că trebuie să fie conștiente de menirea lor, aceea de a-și îndruma copiii pe calea credinței și să le călăuzească pașii, pentru a duce o viață în Hristos.

O altă idee subliniată în cuvântul Înaltpreasfinției Sale făcea referire la datoria noastră de a o cinsti pe Maica Domnului și, întrucât ea este mijlocitoare pentru mântuirea noastră, să nu uităm să o chemăm în ajutor prin rugăciune cât mai des. Cuvântul Înaltpreasfințitului Timotei a continuat cu referirea la truda surorilor lui Lazăr, Maria și Marta, Maria fiind cea care a fost dată ca exemplu de slujire și dăruire pentru viața spirituală.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Timotei le-a pus în vedere credincioșilor că, pentru a dobândi Împărăția Cerurilor, este nevoie de a fi închinătorii și cinstitorii ‘Celei ce a purtat în pântece pe Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos’, cea pururea rugătoare pentru noi, păcătoșii, Sfânta Fecioară Maria. Frumusețea slujbei a fost amplificată de hirotonia întru diacon a tânărului dr. Caius-Claudiu Cuțaru, lector la Facultatea de Teologie din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente