Sărbătoare la Luncanii de Sus, județul Timiș

Mănăstirea Luncanii de Sus din comuna Tomești, județul Timiș, își va sărbători mâine, 21 mai, hramul paraclisului, pe ocrotitorii Sfinții Împărați Constantin și Elena.

La acest eveniment duhovnicesc va participa Preasfințitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele arhimandrit Simeon Stana, Exarhul mănăstirilor din arhiepiscopie, părintele protopop Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, preoți și diaconi slujitori, precum și credincioși.

Programul slujbelor va începe de vineri seara cu Privegherea, de la ora 19:00, iar la ora 0:00 se va oficia Paraclisul Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Duminică dimineața, de la ora 7:00, se va săvârși slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu.

De la 9:30, va începe Sfânta Liturghie, oficiată de PS Paisie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Sfinții Împărați sunt ocrotitorii paraclisului mănăstirii, așadar există o legătură strânsă cu aflarea Sfintei Cruci și crucea găsită în mijlocul unui copac tăiat în apropierea mănăstirii. Această minune atrage mulți credincioși din zonă și pelerini de pretutindeni, care vin în acest loc binecuvântat pentru a se închina, a cere ajutor și a mulțumi Domnului Hristos.

Biserica mănăstirii este foarte frumoasă și are câteva caracteristici care merită să fie amintite; este cea mai înaltă mănăstire din Arhiepiscopia Timișoarei, este construită din lemn și are un balcon interior circular, sculptat în lemn. Planurile mănăstirii au fost realizate după sfaturile și schițele maicii starețe, stavrofora Filofteia Nistor.

Accesul rutier se realizează pe DN 68 A Lugoj – Făget – Deva, din Coșava, ramificație spre dreapta DL 684 Românești – Tomești – Luncanii de Sus. Mănăstirea este așezată în apropierea stațiunii Valea lui Liman.

Cei care călătoresc cu trenul pot ajunge la mănăstire folosind gara Margina; de aici se pornește spre localitățile Coșava, Românești și stațiunea Valea lui Liman, unde se poate observa indicatorul ce arată distanța de 6 kilometri până la sfânta mănăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente