Sărbătoare la Iași, în inima duhovnicească a Moldovei

Sfânta Liturghie săvârșită ieri, de ziua Cuvioasei Parascheva, la Catedrala mitropolitană din Iași, a revărsat lumina cea sfântă peste pelerinii sosiți aici în număr mare, ca în fiecare an, și care au umplut până la refuz curtea catedralei și au stat zile întregi răbdători la rândul kilometric care duce la racla cu moaște.

Slujba, la care au participat, ca în fiecare an, și autorități locale și centrale, a fost săvârșită în fața Catedralei mitropolitane de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, împreună cu Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, înconjurați de un sobor impresionant de ierarhi, preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii noastre a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a XXI-a după Rusalii în care Mântuitorul vorbește despre Pilda semănătorului. ‘Sfântul Apostol Pavel spune că lupta noastră nu este luptă cu trupul și cu sângele, ci cu duhurile cele rele din văzduhuri. Este vorba aici despre o luptă duhovnicească, dincolo de psihicul și de comportamentul nostru fizic. Această ispită a deturnării omului de la cuvântul lui Dumnezeu îl face neroditor din punct de vedere duhovnicesc. Călcarea în picioare însă a semințelor de către călători poate însemna și calea largă a vieții, obișnuința oamenilor cu obiceiurile rele, cu un comportament păcătos și, astfel, calea cea largă pe care merg oamenii și calcă în picioare semințele semănate înseamnă insensibilitatea față de valorile sfinte și sensurile duhovnicești ale vieții.

A doua categorie de oameni, spune Mântuitorul Iisus Hristos, este reprezentată de semințele care cad pe un sol sau pe pământ pietros. Aceștia sunt cei care ascultă cu bucurie cuvântul lui Dumnezeu, dar în vreme de ispită se leapădă, uită cuvântul și nu-i mai văd eficiența în viață. Credința celor asemănați cu locul pietros este o credință spontană, dar nestatornică.

O altă categorie de oameni este aceea a celor pe care Evanghelia îi compară cu semințele căzute între spini. Au crescut împreună cu spinii, dar s-au sufocat. Mântuitorul spune din ce cauză, în viața omului, nu se dezvoltă o rodire a cuvântului lui Dumnezeu, nu se trece de la cuvântul ascultat la cuvântul aplicat, de la cuvântul bun la fapta cea bună. Și spune că aceștia sunt oamenii care umblă sub povara grijilor vieții, bogățiilor vieții și plăcerilor vieții. Foarte adesea, oamenii sunt plini de griji în mod justificat sau nu. În mod exagerat, grija devine o povară, chiar dacă trebuie să ne îngrijim de hrană și de îmbrăcăminte, însă când grija pentru hrană și pentru îmbrăcăminte și o viață decentă devine o obsesie, o înrobire, atunci ea înăbușă în om legătura cu Dumnezeu.

A patra categorie de oameni care reprezintă semințele căzute pe pământul bun sunt oamenii cu inimă curată și bună, care fac roditor cuvântul lui Dumnezeu întru răbdare. Aceștia sunt oamenii statornici în credință, rugători și milostivi. Pe aceștia îi fericește Mântuitorul Iisus Hristos’, a explicat Preafericirea Sa.

Statornicia sfinților

În continuare, cel de-al șaselea Patriarh al Bisericii noastre a subliniat principalele virtuți ale Sfintei Cuvioase Parascheva: ‘Oamenii cu inima curată sau curățită prin pocăință sunt în primul rând sfinții. Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Teofil cel nebun pentru Hristos, ale căror moaște se află aici, sunt pilde de oameni care au avut inimă curată și suflet bun. Din tinerețe, Sfânta Parascheva a dorit viață duhovnicească. A răspuns chemării lui Dumnezeu și a făcut roditor în sufletul și-n viața ei cuvântul Evangheliei. De aceea, curăția sufletului și a vieții ei și bunătatea ei o fac mult milostivă și mult folositoare.

Vedem că pilda din Evanghelia de astăzi se împlinește în mod deosebit în oamenii care l-au iubit pe Dumnezeu și-n vreme de binefacere, și-n vreme de încercare, și-n vreme de pace și persecuție, și în sărăcie, și în bogăție. Și când erau sănătoși, și când erau bolnavi, sfinții au rămas statornici.

Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să transforme sufletul nostru, inima noastră în pământul cel bun și roditor, să ne ajute să ne curățim conștiința, gândirea, simțirea, să fim milostivi! Mai ales astăzi, când există multă suferință în lume, multă sărăcie, multe boli, multe încercări, multe ispite, să cerem ajutorul lui Dumnezeu și ajutorul sfinților săi ca să fim semințe roditoare’, i-a îndemnat pe credincioși Patriarhul Daniel.

‘Simt că vorbesc aceeași limbă cu dumneavoastră’

După toate momentele solemne din cadrul slujbei care a transformat pentru a 371-a oară Iașiul în inima duhovnicească a Moldovei, numeroși credincioși s-au împărtășit cu trupul și sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La final a avut loc un schimb de daruri între ierarhii slujitori, iar în cuvintele rostite s-a subliniat bucuria prezenței la Iași, la pelerinajul care strânge sute de mii de bătăi ale inimilor curate într-una singură.

Preafericitul Mitropolit primat Hristofor și-a exprimat aprecierea față de statornicia în credință a românilor dând slavă lui Dumnezeu ‘că suntem ortodocși în această lume care, de cele mai multe ori, este departe de credința în Dumnezeu. Îi admir pe Preafericitul Părinte Daniel și pe Înalt Preasfințitul Teofan, dar și pe dumneavoastră, pentru că țineți credința Bisericii-mamă. Chiar dacă vorbesc într-o limbă străină, în cehă, simt că vorbesc aceeași limbă cu dumneavoastră, pentru că avem aceeași credință. Fie ca această adunare duhovnicească să fie binecuvântată și în primul rând prin rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva!’.

Înalt Preasfințitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil, a precizat că ieri, la Iași a simțit ‘unitatea Ortodoxiei, unde se pierd și granițele, se pierd distanțele, cu toții aflându-ne într-un gând. Indiferent de naționalitatea noastră, noi, astăzi, toți ne rugăm împreună Cuvioasei Parascheva și nu ne trebuie traducători. Moaștele Sfintei Parascheva sunt un izvor de viață duhovnicească nu numai pentru poporul credincios român, ci și pentru mii și mii de pelerini din toate colțurile lumii. Eu mă rog sincer să păstrăm și să întărim această unitate duhovnicească întru Hristos!’.

Peste 400 de biserici din țară sunt închinate Sfintei Parascheva

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a spus că nu există o altă cale de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le-a dat, decât prin rugăciunile noastre, prin respectul nostru, prin dragostea noastră. ‘Să mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că a poposit aici între noi, că ne-a bucurat cu rugăciunea și cuvântul, că a binecuvântat poporul acesta care l-a așteptat, cei din Moldova, și cu siguranță și cei veniți, și sunteți mulți din alte zone ale țării, dar și din alte țări: Basarabia, Serbia, Bulgaria, Ucraina’.

În final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre evlavia credincioșilor față de Sfânta de la Iași, în cinstea căreia s-au ridicat biserici în toată lumea: ‘Dumnezeu își arată iubirea prin sfinții Săi. În orașul București se află 18 biserici cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în toată țara sunt peste 400 de biserici. Avem biserici, de asemenea, în diaspora românească, dar trebuie să ne gândim că și în alte țări, unde moaștele sale au stat sute de ani, sunt multe biserici. Pretutindeni, în zonele pe unde au stat moaștele Sfintei Parascheva, credincioșii au o deosebită evlavie la ea’.

Evlavie s-a simțit în toate zilele trecute la Iași, estimându-se că până acum peste 120.000 de pelerini s-au închinat moaștelor Sfintei Parascheva și ale Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, aduse din Ucraina, pentru a marca astfel și faptul că anul acesta se împlinesc 370 de ani de la desfășurarea lucrărilor Sinodului de la Iași, cel care a definitivat Mărturisirea de credință a Sfântului Petru Movilă, mitropolitul Kievului.

Dar din darul bucuriei primite de la sfinți

Atmosfera duhovnicească de la mitropolie, în ciuda vremii mohorâte, a adus cu siguranță pacea și liniștea mult așteptate peste an de cei care îi sunt recunoscători maicii Cuvioase ‘mult folositoare’.

‘Dacă ai un pic de credință, poți să stai la rând, și cu mine a făcut Sfânta minuni, e vorba de cancer… Am stat 23 de ore și mă simt nou-nouță. Pot să mai stau la un rând’, ne-a spus o credincioasă din Pașcani care nu vrea să numere anii de când vine la Iași, căci e de-ajuns că Sfânta și Bunul Dumnezeu știu. ‘Este o experiență sufletească, o emoție specială, pentru care nu numai că-i mulțumesc lui Dumnezeu, dar pentru care consider că am suferit mult prea puțin în viață ca s-o merit’, ne-a spus o pelerină care, deși prezentă pentru prima dată la hramul Catedralei din Iași, a simțit lucrarea foarte intens.

Venită de la Râmnicu Sărat pentru al patrulea an, o tânără a stat la rând 22 de ore și se simte fericită. A reușit să se roage pentru pace, pentru ea, pentru cei dragi, pentru țara noastră, mulțumindu-i Cuvioasei pentru tot ce i-a dat.

O credincioasă din Prahova a hotărât să vină la Iași, să se închine Sfintei Parascheva pentru a crede mai mult în Dumnezeu. ‘Cum m-ajută să cred? Să iert. Au mare har moaștele, iar bucuria primită o dai și altora.’

21 de ore neîntrerupte de stat în picioare, ploaie și frig nu l-au împiedicat pe un credincios din Onești să mărturisească faptul că Sfânta Parascheva i-a dăruit puterea de-a rezista, convins că aceasta vine din credință. ‘Gândurile, sentimentele care mă încearcă sunt copleșitoare și n-am cuvinte potrivite. Ce îi îndeamnă pe oameni să stea la rând? Pentru unii crucea e nebunie, pentru alții e puterea duhului lui Hristos!’

21 de ierarhi în sobor

Alături de cei doi Întâistătători, la slujba din ziua hramului Catedralei mitropolitane din Iași, au slujit ieri: Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Paisie, Episcop de Gorlice, vicar al Arhiepiscopiei de Przemysl și Nowy Szacz, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Longhin (Jar), Episcop de Bănceni, vicar al Eparhiei Cernăuților, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…