Sărbătoare la centrul de copii din Valea Aurie – Sibiu

Asociația Filantropică ‘Sfântul Nicolae’ din Sibiu își serbează 11 ani de activitate socială neîntreruptă. În anul 2000, într-un spațiu situat la demisolul bisericii, cu binecuvântarea mitropolitului Antonie Plămădeală, s-a înființat prima asociație filantropică a Arhiepiscopiei Sibiului, cu scop filantropic-educațional, pentru copiii defavorizați din cartierul Valea Aurie, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Cei 11 ani de activitate au fost sărbătoriți cu mare bucurie la hramul asociației de copiii și ostenitorii centrului. Cei mici au pregătit un program de cinstire pentru ierarhul din Mira Lichiei, patronul asociației, și au primit daruri de la Moș Nicolae. Primul proiect cu care au început activitățile sociale ale asociației a fost ‘Să dăruim copiilor iubire’, realizat prin donații și sponsorizări, iar beneficiarii au fost 35 de copii orfani și săraci care frecventau școala din cartier și se bucurau de o masă la prânz și sprijin pentru pregătirea lecțiilor. În 2003, s-a derulat al doilea proiect, ‘Sprijin și asistență pentru copil și familie’, prin care serviciile sociale furnizate s-au îmbunătățit: educație, găzduire pe timp de zi, consiliere psihologică pentru copil și familie, socializare și petrecerea timpului liber, reintegrare familiară și comunitară, suport emoțional, informare și evaluare.

Începând cu 1 ianuarie 2005 și până în 2008, Asociația ‘Sfântul Nicolae’ a derulat proiectul ‘Servicii sociale cu caracter primar și de suport pentru persoane vârstnice’, cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu prin Direcția Generală de Protecție a Copilului și din resurse proprii. Cu purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, prin Biroul de asistență socială al Arhiepiscopiei Sibiului, asociația a beneficiat în nenumărate rânduri de diferite alimente pentru copii și vârstnici. Beneficiarii serviciilor sociale au fost 40 de persoane vârstnice, cu situație socio-economică precară, fără aparținători, cu probleme de sănătate și nevoie socială. În centrul activităților sociale a fost asigurarea mesei de prânz la domiciliu (masa pe roți), timp de cinci zile pe săptămână.

Căminul de bătrâni

În 2006, ca urmare a creșterii și diversificării numărului de beneficiari ai asociației din cadrul Parohiei Valea Aurie, s-a constatat că spațiul în care funcționează centrul de zi pentru copii și centrul pentru bătrâni nu mai este corespunzător și în deplin acord cu ultimele standarde în domeniu. S-a simțit nevoia construcției unei noi locații, modernă, cu dotări noi corespunzătoare serviciilor prestate pentru copii și vârstnici. Pe 24 iulie 2006, în prezența Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și a unor delegați ai autorităților locale, s-a pus piatra de temelie a noului așezământ social. Între 2010 și 2011, s-a finalizat parterul așezământului social, având posibilitatea ca activitățile asociației să fie transferate din demisolul bisericii în noul centru. În primăvara anului 2012 se dorește începerea lucrărilor pentru al doilea nivel, un cămin-azil pentru vârstnici. Asociația Filantropică ‘Sfântul Nicolae’ din Sibiu, prin reprezentanții ei, adresează un cuvânt de inimă celor care vor să ajute funcționarea centrului și ridicarea acestui cămin. ‘Veniți împreună să construim un așezământ pentru cei care sunt singuri, bolnavi și fără sprijin familial. Fapta noastră bună va ajunge la Dumnezeu și El va răsplăti fiecăruia după faptele lui’, este mesajul asociației.

Comentarii Facebook


Știri recente